fbpx

Policija zabranila skup „Stop nasilju nad djecom“ u Banjaluci

mup rs

Policija u Banjaluci zabranila je održavanje skupa koji je pod nazivom „Stop nasilju nad djecom“, za danas bio najavljen na Trgu Krajine. Skup je zakazan povodom stanja u Zavodu „Pazarić“, i s ciljem ukazivanje na probleme u Domu za djecu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević" u Banjaluci.

Obrazloženje, Rješenja o zabrani, koje je izdala Policijska uprava Banjaluka, prilično je čudno.
„U postupku provjere osnovanosti podnesenog zahtjeva došlo se do podataka da je u prethodnom periodu, prilikom održavanja javnih skupova na lokaciji Trga Krajine u više slučajeva dolazilo do narušavanja javnog reda i mira i do izvršenja više krivičnih djela...“,navodi se, između ostalog, u Rješenju.

Gordana Šurlan iz Banjaluke koja je podnijela prijavu za održavanje, skupa, smatra da je ovakvo obrazloženje, u najmanju ruku, apsurdno. Pogotovo što u obrazloženju nije navedena nikakva veza najavljenog skupa i njegovih organizatora, sa prethodnim javnim okupljanjima, na kojima je navodno, došlo do remećenja javnog reda i mira i izvršenja krivičnih djela.

„Ovakvo Rješenje, pogotovo njegovo obrazloženje, je potpuno neprihvatljivo i nejasno. Nije naveden ni jedan konkretan razlog zabrane skupa, koji je u skladu sa zakonom prijavljen. S obzirom da je u Banjaluci, već duži period građanima uskraćeno pravo da javno iznesu svoje mišljenje, nisam toliko iznenađena, ali se pitam zbog čega se policija plaši jednog potpuno bezazlenog mirnog okupljanja, koje je uredno prijavljeno i na kome bi se okupili mirni građani sa ciljem da ukažu na loše pojave u društvu“, kratko je za „Impulsportal“, prokomentarisala Gordana Šuralan
Ona je još rekla i da će na ovo rješenje uložiti žalbu i da neće odustati od borbe za ljudska prava, posebno prava djece.

Od decembra prošle godine, kada su pripadnici MUP-a RS na Trgu Krajine brutalnom primjenom sile tjerali i hapsili, članove grupe „Pravda za Davida“, aktivistima ove grupe, bez ikakvog zvaničnog obrazloženja sekonstantno zabranju okupljanja.

Ovo je prvi put da je zabranjen skup koji ni na koji način nije doveden u vezu sa „Pravdom za Davida“

rj1

rj2

 

M.K.