fbpx

Politička kriza u BiH sve dublja

Vijece ministara i Parlament BiH

Politička kriza u Bosni i Hercegovini dobila je novu dimenziju. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je donositelje odluka iz Republike Srpske da u Narodnoj skupštini ponište sve što je van Ustava i Dejtonskog sporazuma, a da će u protivnom taj entitet u roku od šest mjeseci proglasiti nezavisnost. Kriza je sve veća i dublja, a niko od političara ne nudi izlaz.

Parlament Bosne i Hercegovine ne funkcioniše. Ne funkcionišu ni Savjet ministara i Predsjedništvo. Nema donošenja odluka, izglasavanja zakona i budžeta. Država je u sve ozbiljnijoj blokadi. Nakon odluke Ustavnog suda BiH, koji je osporio pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, presudivši da su šume vlasništvo države, a ne entiteta, član Predsjedništva Milorad Dodik predlaže:

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

Ono što u Dejtonu piše da Bosna i Hercegovina može jeste to da ima jednog predsjedavajućeg Savjeta ministara i dva ministarstva, a ostale naše ljude ćemo povući iz Savjeta ministara, iz raznih agencija i zabranićemo djelovanje policije, Tužilaštva, odnosno SIPA-e, Tužilaštva.

Nije prvi put da se u javnosti čuju ovakve poruke. Dodik je pozvao političke predstavnike iz Republike Srpske da se dogovore u Narodnoj skupštini šta će dalje preduzimati. S tim se slaže i predsjednik SDS-a, koji poručuje da je odluka Ustavnog suda nastavak prakse mijenjanja ustavnog uređenja.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a

Zato je neophodno sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi Republiku Srpsku”

Dogovor u Bosni i Hercegovini odavno je misaona imenica. Na njega, barem u slučaju blokade rada državnih institucija, pozivaju svi. SNSD, HDZ, SDA, opozicija. Pozivi, međutim, ostaju u vazduhu.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

Sve skupa to će prestati, možda mjesec, dva tri, mi ćemo naći vjerovatno neko rješenje, s tim da naravno ne može biti pregovora oko ovih bazičnih stvari.

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u ZD PSBiH

Mi kao političari moramo naći rješenje tamo gdje se ono mora naći a to je Parlamentarna skupština. Meni je žao, ja mislim da je ovo vrhunac jedne krize, velike krize. Da li je možda najveća dosad, vjerojatno najveća. Ali puno toga smo mi pridonijeli u prošlom radu.

Za trenutnu, ali ne samo trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini odgovorni su političari, ali i oni koje ih biraju, kažu analitičari. Građani, poručuje Enver Kazaz, u ovoj priči ne znače ništa.

Enver Kazaz

Domaći političari nisu sposobni da nađu kompromis a da je međunarodna zajednica slaba, i da smo mi prepušteni naprosto lošim političarima u ruke. Naša sudbina ovisi od ljudi koji su i intelektualno i politički i ideološki nedorasli izazovima koje nosi Bosna i Hercegovina.

Političari će i dalje pozivati međunarodnu zajednicu upomoć, ili će je tjerati od sebe, uz poruke da s njom nema ni države. Blokada će, ako je suditi po dosadašnjoj praksi, trajati, jer rješenje niko ne nudi. Najveće breme svih tih izazova godinama nose građani ove zemlje, jer im je životni standard gori nego prije 10-15 godina.

BHRT