fbpx

Poljska nakon masovnih protesta odgađa primjenu odluke o zabrani pobačaja

123209168 268071144626681 1110340935094384674 n

Poljska desničarska vlada odlučila je odgoditi primjenu odluke koja bi dodatno ograničila pravo na pobačaj, piše index.hr.

Nakon dvije sedmice masovnih protesta širom zemlje, dužnosnik iz Vlade poručio je kako su odlučili da je "potrebno još vremena za dijalog i kako se primjena odluke kojom se pobačaj praktički u potpunosti brani odgađa".

Nakon što je Ustavni sud prošlog mjeseca odlučio da pobačaj fetusa s kongenitalnim manama krši Ustav te kako takav pobačaj nije dopušten i time je dodatno ograničio propise o pobačaju u Poljskoj, koji su već jedni od najstrožih u Evropi, građanke i građani u brojnim gradovima u Poljskoj počeli su masovno protestovati.

Osim protesta i blokada prometnica, širom Poljske ovu srijedu se i štrajkovalo, pod parolom – odbijamo raditi dok nas terorišete. Učiteljice su za sobom ostavile prazne učionice, studentice iz solidarnosti nisu išle na nastavu, prodavačice su zaključale blagajne. Godine 2016. oko 200 hiljada žena se pridružilo opštem štrajku u Poljskoj, a te bi brojke sada mogle biti i veće, ako se nastave nemiri i protestne akcije.

Što Poljakinje očekuje dalje, ostaje nam vidjeti. No, jedno je sigurno – cijeli svijet vas gleda.