fbpx

Poljske bakice protiv radikalne desnice

polskie babcie min

Skupina Poljakinja zrele životne dobi, od kojih su mnoge preživjele njemačku okupaciju i sovjetsku vlast, prosvjeduju protiv nacionalista i ultra-desne vlade, zahtijevajući slobodno i uključivo društvo.

Prozvale su se “Poljskim bakicama” (Polskie Babcie), a riječ je o skupini mahom umirovljenih žena, aktivistkinja koje u proteklih godinu dana dosljedno i hrabro kritiziraju odluke i politike vladajućih. Organiziraju prosvjede, dijele letke i postavljaju plakate kako bi izrazile neslaganje s toksičnim patriotizmom koji se širi Poljskom.

Njihov aktivizam proizlazi iz povijesnih okolnosti i događanja kojima su svjedočile u prošlosti, a na koje ih podsjeća današnja retorika i politike vladajuće populističke desne strane Pravo i pravda (PiS).

“Većinu života živjela sam u komunizmu,” objašnjava Krystyna Piotrowska, jedna od “bakica”. “Godine 1989., nakon pada komunizma, konačno sam prodisala, ponovo sam se mogla slobodno kretati, putovati… A sada imam osjećaj kao da mi netko to ponovo želi oduzeti.” CSMonitor

voxfeminae.net