fbpx

Ponovo se broje glasovi u četiri općine: Drljača, Simić, Lazić i Milinković strahuju za mandate

Izboriponovo brojanje

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) održala je u utorak veče hitnu sjednicu koja je bila nastavak razmatranja za ponovno brojanje glasova, te su kao zaključak donijeli naredbu kojom se Glavni centar za brojanje obavezuje na novo brojanje glasačkih listića.

Ponovno brojanje glasova biće održano u Bosanskom Novom (RS), Derventi, Gackom i Šekovićima. U Bosanskom Novom će se za načelnika općine prebrojavati listići sa 34 redovna biračka mjesta.

Na određenim biračkim mjestima će se glasovi brojati po kandidatima unutar liste pojedinih političkih subjekata za određeni organ vlasti, dok će se na drugim biračkim mjestima prebrojavati svi glasovi.

Centralna izborna komisija BiH će ovu naredbu objaviti na svojoj web stranici i smatrat će se da je na taj način dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

U skladu sa članom 5.31 Izbornog zakona BiH kandidati političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati i kandidat s liste pripadnika nacionalnih manjina koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje, kao i drugi akreditirani posmatrači, mogu biti prisutni u toku ponovnog brojanja.

 Oslobođenje