fbpx

Porast antisemitizma brine Evropsku uniju

Jevrejskogroblje

Države članice Evropske unije jednoglasno su usvojile deklaraciju u kojoj izražavaju zabrinutost zbog porasta antisemitizma.

U deklaraciji se navodi kako je vrlo zabrinjavajući porast prijetnji protiv Jevreja u Evropi, posebno ponovno pojavljivanje konspiracijskih mitova, javno izražavanje antisemitizma, naročito u kontekstu pandemije korona virusa, kao i porast antisemitskih incidenata i zločina iz mržnje.

Ističe se kako je borba protiv antisemitizma horizontalno pitanje, koje treba rješavati na više nivoa vlasti - lokalnom, nacionalnom i evropskom, prenosi Tanjug.

U dokumentu se navodi i kako je "svaki oblik antisemitizma, netolerancije ili rasne mržnje nespojiv s vrijednostima i ciljevima EU-a i njenih članica", ali i da zemlje članice Unije moraju garantirati sigurnost jevrejskim zajednicama i institucijama.

Izjavu je pozdravio i potpredsjednik Evropske komisije za unapređenje evropskog načina života Margaritis Schinas.

"Evropa čvrsto stoji protiv svih oblika antisemitizma. Jevreji jesu i uvijek će biti dio evropskih društava i našeg načina života. Obaveze koje su danas preuzele zemlje članice još jednom potvrđuju tu činjenicu", rekao je Schinas.

Agencije