fbpx

Porast dezinformacija vještačkom inteligencijom brine novinare

AI vještaka inteligencija foto shutterstock

Foto: Shutterstock

Evropska federacija novinara (EFJ) upozorila je kako se vještačka inteligencija sve češće koristi kako bi se proizvodili obmanjujući vizuelni i tekstualni sadržaji, s ciljem širenja dezinformacija koje bi utjecale na javno mnjenje.

Zato je, kako navode iz EFJ-a, više nego ikad potrebno da javnost razvija medijsku pismenost kako bi različitim tehnikama i alatima prepoznala dezinformacije i razumjela funkcioniranje medija, prenosi Beta.

“Vještačka inteligencija čini moćne alate svima dostupnima, uključujući zlonamjerne aktere. Zato je važno da se medijska pismenost posmatra kao skup alata i tehnika koje omogućavaju korisnicima da prepoznaju dezinformacije i protumače medijski sadržaj”, navode iz EFJ-a.

U skladu s novinarskim standardima

U predstojećem periodu bi, kako navodi EFJ, Evropska zajednica za vještačku inteligenciju, podatke i robotiku trebala razgovarati sa sindikatima i udruženjima novinara o dizajnu i razvoju alata vještačke inteligencije koji bi medijskim radnicima olakšali posao.

“Neophodna je saradnja različitih institucija, programera, vlada i izdavača i urednika medija. Odgovornost redakcija je da osiguraju da se alati vještačke inteligencije koriste u skladu s novinarskim standardima”, dodaju iz Evropske federacije novinara.

Izvor: Agencije