fbpx

Povećanje plata kamen spoticanja

6kamen

Povećanje plata u Republici Srpskoj i dalje je kamen spoticanja u pregovorima poslodavaca i Vlade Republike Srpske. Poslodavci su zabrinuti zbog dogovorenih i planiranih povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru, jer to, kako kažu, može uticati da plate u realnom sektoru “ostanu zamrznute”.

Nakon što je dio policije dobio povećanje plata, i ostali sindikati pojačali su zahtjeve ka Vladi Srpske. Poslodavci ukazuju da takav pritisak ne može izdržati realni sektor.

“Mi smo protiv opšteg povećanja plata, a ako treba, onda treba povećavati onima koji su najugroženiji u Republici Srpskoj, a to su doktori ili neki drugi koji su veoma bitni za državu”, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Srpske.

Cjelokupni javni sektor ne može ići na povećanje plata, jer za to nema izvora prihoda, tvrdi Trivić.

“Svako eventualno povećanje može predstavljati opasnost za zahtjeve prema poslovnoj zajednici da se povećaju neki porezi i doprinosi, a znamo da je Vlada Srpske rekla da se to neće dešavati u njenom mandatu”, objašnjava Trivić.

Poslodavci predlažu Vladi Srpske da se plate “budžetlijama” povećaju na osnovu racionalizacije radnih mjesta.

“Ako ima novca da neko može da poveća plate budžetskim korisnicima, a da istovremeno smanji poreze i doprinose iz kojih bi i mi u realnom sektoru mogli povećati plate, nemamo ništa protiv. Ali to mora biti realno, ne smijemo ugroziti funkcionisanje nijednog fonda, ni Fonda zdravstva, ni Fonda pio, ako može na taj način, mi nemamo ništa protiv”, kaže Dragutin Škrebić iz Unije udruženja poslodavaca.

Premijer Srpske tvrdi da nije zaboravio na radnike u realnom sektoru. Najavljuje da će Vlada Republike Srpske na majskom zasjedanju Narodne skupštine izaći sa setom zahtjeva koji će ići ka rasterećenju privrede.

“U prevodu, onaj ko poveća platu za 100 odsto svojim ljudima, njegova poreska opterećenja na kraju godine neće više biti 64 odsto na bruto platu, nego će biti polovina od toga, odnosno 30 i neki procenat. Mi na taj način želimo da stimulišemo poslodavce da kroz povećanja plata svojim zaposlenima imaju smanjene poreze i doprinose”, objašnjava premijer Višković.

Poslodavci tvrde da raspolažu s podacima da u realnom sektoru djelimično već rastu plate, s obzirom na to da je došlo oko 10 odsto do povećanja uplata poreza i doprinosa u odnosu na prošlu godinu. Međutim, još uvijek smo daleko od prosječne plate od 1.000 maraka, jer je jaka siva ekonomija,tvrdi Trivić.

“Oko 90.000 radnika se vodi sa platom manjom od 500 maraka. Hoću da kažem da malo ko radi za tu platu od 500 maraka, već da je ta siva zona puno veća, tako da je i interes nas poslodavaca koji plaćaju doprinose i poreze da svi oni koji ne plaćaju, izjednače se sa nama koji plaćamo s obzirom da sadašnji rast plata ugrožava one koji povećavaju plate, jer državi daju sve više poreza i doprinosa, a oni koji su u sivoj zoni, oni uvijek daju isto”, ističe Trivić.

Vlada Srpske, ukazuju poslodavci, mora značajnije raditi protiv sive ekonomije.

(BN TV)