fbpx

Pozitivno mišljenje revizora ima samo tri odsto lokalnih zajednica

CCIopstine

Zabrinjava podatak, koji je pokazala analiza revizorskih izvještaja javnog sektora Republike Srpske, da samo tri odsto kontrolisanih opština i gradova ima pozitivno mišljenje.

Najčešće nepravilnosti odnose se na javne nabavke, odnosno finansijske tokove, budžetska planiranja i izvještavanja, te netransparentan proces nadzora dodijeljenih i utrošenih sredstava putem transfera.

Centri civilnih inicijativa upozorili su da je zbog čestih kršenja zakonskih akata i drugih propisa potrebno što hitnije prilagoditi već postojeću legislativu, te u skladu s tim sankcionisati odgovorne na osnovu podataka koje pokažu revizorski izveštaji.

– Od 64 jedinice lokalne samouprave RS, 33 načelnika i gradonačelnika koji su bili izabrani 2016. godine ponovo su izabrana na funkcije na kojima su već bili, pa bi u vezi s tim političke partije trebale razmatrati nalaze revizorskih izvještaja pri kreiranju kandidatskih lista za izbore, jer ove analize mogu pokazati nepravilno rukovođenje javnim novcem i imovinom. Možda neki od tih kandidata na lokalnim izborima ne bi bili tu gdje jesu da se više pažnje posvetilo rezultatima revizorskih izvještaja – rekao je koordinator CCI Željko Ninković.
On je istakao da je odgovornost na lokalnim parlamentima, te ukazao na potrebu da lokalne skupštine bar jednom godišnje usvajaju informaciju o realizaciji akcionog plana za otklanjanje uočenih nedostataka, kroz realizaciju preporuka.

– Više nego ikada potrebna je kontrola provođenja revizorskih preporuka na lokalnom nivou, kao i sistem sankcionisanja ukoliko se ne primjene ove preporuke – istakao je koordinator za odnose sa medijima u CCI Zoran Pajčin.
Najveći problem je što su revizorski izvještaji samo forma, a ne dokument koji treba da posluži za selekciju boljih i kvalitetnijih lica koja raspolažu javnim sredstvima, smatra ekonomista Zoran Pavlović.
– Zaključci revizorskih izvještaja nikoga ne obavezuju, niko se ne osjeća odgovornim da nakon jedne takve javne analize dođe do smjena, jer se jedino na takav način može postaviti sistem u kome će loši, nepošteni, nekorektni i nekvalitetni kadrovi biti zamijenjeni – ocjenjuje Pavlović.

Međutim, dodaje da ozbiljan značaj imaju kod stranih banaka koje posluju u BiH, a koje postupaju i posluju po analizi revizorskih izvještaja.

– S druge strane, kod nas u javnim preduzećima i ustanovama, takvi izvještaji nikoga niti obavezuju niti uzbuđuju – kaže Pavlović.

IMPLEMENTACIJA
Iako je u svojim izvještajima za period 2010-2019. Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske uputila 1.644 preporuka za uklanjanje uočenih nepravilnosti, manje od 33,5 odsto od analiziranih 1.550 preporuka je u cjelosti implementirano.

– Zadatak novoizabranih predstavnika vlasti u jedinicama lokalne samouprave je da uklone nepravilnosti i konačno uvaže i provedu preporuke kako bi u konačnici značajno doprinijeli kvalitetu života građana u lokalnim sredinama – rekli su u CCI.

Srpska info