fbpx

Pripadnici SIPA-e priveli Zorana Mamića

zoran mamić

Bivšeg trenera Dinama Hrvatska potražuje zbog izdržavanja zatvorske kazne.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine privele su jutros u Međugorju bivšeg trenera FK Dinamo Zorana Mamića, kojeg Hrvatska potražuje zbog izdržavanja zatvorske kazne.

Iz SIPA-e nisu željeli komenarisati privođenje Mamića, a sarajevski mediji su prenijeli da je priveden u Sud BiH, gdje će mu biti održano ročište, prenosi Tanjug.

Na tom ročištu ekstradicioni sudija bi trebao utvrditi koje dokumente posjeduje Mamić.

Zoran Mamić, kao i njegov brat Zdravko, koji se iz istih razloga sklonio iz Hrvatske u BiH, imaju državljanstvo i Bosne i Hercegovine.

Tražio da kaznu služi u BiH

Iz tog razloga, kad Sud utvrdi da Zoran Mamić posjeduje i BiH državljanstvo, on neće biti izručen Hrvatskoj, što je u skladu sa zakonima te zemlje.

Obojica Mamića su u Hrvatskoj osuđeni na zatvorske kazne – Zoran na 4,8 godina, a Zdravko na 6,5 godina, zbog izvlačenja novca iz FK Dinamo.

Zoran Mamić je prošlog mjeseca zatražio od Hrvatske da zatvorsku kaznu služi u BiH, ali je taj zahtjev odbijen, a pošto se nije javio na izdržavanje kazne Hrvatske je za njim raspisala međunarodnu potjernicu Interpola i evropski nalog za hapšenje.

Izvor: Agencije