fbpx

Protest roditelja djece s poteškoćama u razvoju u Banjaluci, traže zaostale isplate

Protest roditelja djece s poteškoćama u razvoju u Banjaluci, traže zaostale isplate

Foto:Srna

Nezadovoljni roditelji i staratelji djece sa poteškoćama u razvoju okupili su se ispred Gradske uprave u Banjaluci, gdje su tražili svoja prava i zaostale isplate za tuđu njegu i pomoć, lične invalidnine i javni prevoz.

Roditelj dječaka sa autizmom Aleksandar Kljajić rekao je novinarima da ima 5.500 korisnika tuđe njege i pomoći u Banjaluci, te da su samo neki od njih danas došli pred Gradsku upravu.

Kljajić je rekao da naknada za prevoz kasni pet mjeseci, te da kasne i nadoknada za tuđu njegu i pomoć, kao i lična invalidnina djeteta.

Majka dječaka koji je stopostotni invalid Ivona Šundić istakla je da postoje ljudi ne mogu raditi jer moraju biti stalno uz svoje dijete i žive od socijalne pomoći.

"Ukoliko se sredstva ne isplate do 20. januara, imaćemo zakašnjenje od dva mjeseca za tuđu njegu i pomoć i invalidnine, što je oko 800 KM", rekla je Šundićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je roditeljima i starateljima da razumije njihove probleme, ali da je u većini slučajeva nemoćan da ih riješi jer nema podršku skupštinske većine.

On je rekao da je predložen dokument koji predviđa da se ova prava isplate, i to odmah kada bude održana sjednica Skupštine grada i usvojen rebalans budžeta za 2023. godinu, te pozvao da se zakaže sjednica Skupštine grada.

Nezavisne/Srna