fbpx

Rat za Manjaču bez ispaljenog metka

Americka vojska manjaca

Analitičari vježbu Brzi odgovor u BiH povezuju s geostrateškim povratkom SAD-a na Balkan, a ambasador Nelson ističe da će nas ona približiti NATO-standardima.

Još prva granata nije ispaljena, a u Republici Srpskoj se vodi pravi politički rat zbog NATO-vježbe Brzi odgovor 21 koja se održava u našoj zemlji. Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da to uopšte nije NATO-vježba i da je ono što nije NATO-vježba već dogovorio Mladen Ivanić, dok Ivanić neuobičajenim rječnikom odgovara da je Dodik najobičnija seoska lažovčina.

- To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online vježba, sa dijelom gađanja pješadijskom municijom. To se radi između oružanih snaga BiH i SAD-a, ne NATO-a. A to je bilo potrebno da bismo naljeto imali istu vježbu OSBiH i Vojske Srbije na Manjači, izjavio je Dodik i dodao da je američke vojnike na Manjaču doveo njegov prethodnik u Predsjedništvu - Ivanić.
Ivanić je uzvratio žešće nego što će vojnici sutra dejstvovati na Manjači. Sam ističe da mu takav rječnik nije svojstven, “ali s nekim ljudima se ne može drugačije”. NATO je na Manjaču, tvrdi Ivanić, doveo Dodik.
- Nema nijedne odluke koju sam donio a da se tiče vježbe na Manjači. Da postoji, ne sumnjam da bi je Dodik odavno predstavio javnosti. Istorija će pokazati i da je zahtjev za članstvo u NATO podnio Dodik, da on u NATO-štab šalje godišnje nacionalne planove za članstvo, odnosno ANP ili Program reformi, rekao je Ivanić.
Bivši ministar inostranih poslova BiH i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Igor Crnadak za Oslobođenje kaže da je vježba na Manjači dokaz da je BiH zahvaljujući SNSD-u nepovratno na putu u NATO. Crnadak ističe da se samo postavlja pitanje ko će biti na kraju puta da to ozvaniči i javno kaže.
- Ovo je definitivna potvrda NATO-puta BiH. Očigledno je da nema nikakve neutralnosti RS-a i da srpski član Predsjedništva ne poštuje odluke NSRS-a. Da postoji neutralnost RS-a, uskoro bi na Manjači bila i vojna vježba sa Rusima, rekao je Crnadak.
Mnogi analitičari ovu vježbu u BiH povezuju s geostrateškim “povratkom” SAD-a na Balkan i većim angažmanom nove američke administracije Joea Bidena u ovoj regiji, nakon što je Balkan bio zapostavljen i prepušten nasumičnoj politici bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.
- Iz Bijele kuće poslane su jasne poruke o tome da se Washington protivi bilo kakvom rastakanju BiH, a na najave Dodika o besperspektivnosti BiH američka ambasada je reagovala i odbacila takve najave ili prijetnje. Delikatna je svakako i činjenica da BiH nije u NATO-u te da iz Moskve stalno poručuju da se oni protive približavanju i ulasku BiH u NATO, ističući da se to ne smije dogoditi ako je “Republika Srpska protiv”, odnosno neutralna, ističu analitičari.
Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson kaže za Oslobođenje da je vježba Brzi odgovor 21 znak partnerstva između NATO-a i BiH. To je, dodaje, bilateralna vježba između oružanih snaga SAD-a i BiH.

- Njen značaj je u jačanju međusobne saradnje i zajedničkog rada ove dvije vojske, a sve u skladu sa NATO-standardima. Put u NATO je znatno duži i podrazumijeva širok spektar reformi po pitanju vladavine prava i poslovnog ambijenta. Potrebno je i pojačati kapacitete oružanih snaga. Sve to je približavanje NATO-standardima i normama. Pružićemo podršku na tom putu, ali je potrebna volja lidera da se to desi, poručuje Nelson.

Oslobođenje