fbpx

Različite poruke SAD-a i Sjeverne Koreje

korejasukobsad

Američki državni sekretar Antony Blinken je izjavio da će SAD nastaviti raditi sa saveznicima na denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Blinken je to izjavio na bilateralnom sastanku s japanskim kolegom Toshimitsu Motegijem u Tokiju i naglasio da njegova posjeta ima za cilj da potvrdi američko-japansko savezništvo, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters

Američki državni sekretar govorio je o zemljama gdje su demokratske vrijednosti ugrožene i u tom smislu posebno izdvojio Mijanmar i Kinu.

Kim upozorila SAD da ‘ne izaziva smrad’
Dan prije nego što bi američki najviši diplomata i šef odbrane trebali doći u Seul, na prve razgovore s južnokorejskim kolegama, oglasila se Kim Yo-jong, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, koja je kritizirala aktuelne vojne vježbe u Južnoj Koreji i upozorila novu američku administraciju da “ne izaziva smrad” ako želi mir.

“Koristimo ovu priliku da upozorimo novu američku administraciju koja se trudi našoj zemlji poslati miris baruta. Ako žele spavati u miru naredne četiri godine, bolje bi bilo da se uzdrže od stvaranja smrada pri prvom koraku”, rekla je Kim u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija KCNA, prenosi Tanjug.

Kim, koja je postala glasni kritičar Seula u depešama državnih medija, dodala je da “ratne vježbe i neprijateljstvo nikada ne mogu ići uz dijalog i saradnju“.

Upitan međukorejski vojni sporazum
Također se narugala Južnoj Koreji zbog toga što je “pribjegla suženim ratnim igrama, sada kada su se našle u blatu političke, ekonomske i epidemiološke krize“.

Južna Koreja i SAD su počeli prošle sedmice proljetne kombinirane vojne vježbe, koje su uključivale “minimalni nivo trupa“ s obzirom na situaciju sa korona virusom.
Sjeverna Koreja bi mogla razmotriti povlačenje međukorejskog vojnog sporazuma usmjerenog na smanjenje napetosti duž njihove zajedničke granice, kao i raspuštanje nekoliko organizacija usmjerenih na saradnju s Jugom, upozorila je Kim.

Agencije