fbpx

Reakcije iz svijeta na poziv za evakuaciju Gaze

Reakcije iz svijeta na poziv za evakuaciju Gaze

Foto: CNN

Poziv na evakuaciju upućen u petak stanovnicima na sjeveru Gaze, područja koje je pod opsadom nakon Hamasova napada na Izrael, osudili su Saudijska Arabija, Jordan, Arapska liga i Turska, a UN ga ne odobrava iz straha od humanitarne katastrofe, prenosi France Presse.

 

Evo glavnih reakcija:

– Saudijska Arabija

Saudijska Arabija je u petak priopćila da “odlučno odbija pozive na prisilno preseljenje palestinskog stanovništva u Gazi i osuđuje neprestano bombardiranje civila koji se ne mogu braniti” na tom teritoriju, što je njezina najoštrija kritika upućena Izraelu nakon Hamasovog napada, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

– Jordan

Kralj Abdulah II. upozorio je da se “Palestince ne iseljava s palestinske zemlje i da se ne potiče njihovo iseljavanje”, navodi se u priopćenju. “Kriza se ne bi trebala širiti na susjedne zemlje i tako pogoršati izbjegličko pitanje”, dodao je.

– Arapska liga

Izraelska naredba stanovnicima Pojasa Gaze jest “prisilno preseljenje” i “zločin koji nadilazi razum”, ocijenio je čelnik Arapske lige Ahmed Abul Geit. Osudio je “čin gnusne osvete (…) radi kažnjavanja bespomoćnih civila u Gazi, navodi se u pismu glavnom tajniku UN-a.

– Turska

Poziv na evakuaciju je “neprihvatljiv”, rekao je turski ministar vanjskih poslova. “Nagnati 2,5 milijuna stanovnika Gaze (…) da se isele u krajnje ograničeno područje očita je povreda međunarodnog prava i nehumano je”.

I turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je ocijenio da je “prekid opskrbe vodom, strujom i hranom za 2 milijuna ljudi zatvorenih na 360 četvornih kilometara povreda temeljnih ljudskih prava”.

– Egipat

Predsjednik Abdel Fatah al-Sisi ocijenio je u četvrtak da se stanovnici Gaze ne smiju “pokolebati i trebaju ostati na svojoj zemlji”. Izjavu je dao prije naredbe za evakuaciju sjevera Gaze, pošto su zaredali pozivi da Egipat omogući siguran prolaz civilima koji bježe iz Pojasa Gaze.

– Palestinski predsjednik

Mahmud Abas “bezuvjetno odbija preseljenje” stanovnika Pojasa Gaze jer bi to bila “druga Nakba (katastrofa, na arapskom) za naš narod”, rekao je u priopćenju smjerajući pritom na 760.000 Palestinaca koji su tijekom rata 1948., kada je stvorena izraelska država, pobjegli ili su bili istjerani iz svojih domova.

– UN

“Ujedinjeni narodi smatraju da će takvo preseljenje stanovnika imati razorne humanitarne posljedice”, rekao je Stephane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika organizacije. UN traži da se naredba “opozove”, dodao je.

– Sjedinjene Države

Predsjednik Joe Biden je istaknuo da je “odgovor na humanitarnu krizu u Gazi među njegovim prioritetima”.

“Moji timovi u regiji rade u dogovoru s vladama Izraela, Egipta, Jordana i drugih arapskih zemalja i s UN-om kako bi se povećala (humanitarna) pomoć”, rekao je američki predsjednik.

“Ne možemo zanemariti činjenicu da golema većina Palestinaca nema nikakve veze s Hamasom”, dodao je. Joe Biden je u srijedu pozvao Izrael da u svojoj reakciji poštuje “ratno pravo”.

– Velika Britanija

Premijer Rishi Sunak pozvao je u petak Izrael da “zaštiti civile” u svom protunapadu na Hamas.

“Naravno, Izrael mora osigurati svu moguću zaštitu za civile”, rekao je tijekom boravka u Švedskoj.

– Njemačka

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock koja je u petak boravila u posjetu Izraelu, osudila je “podmuklu računicu” Hamasa koji se stanovnicima Gaze koriste kao “štitom”, rekla je.

– Francuska

Predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u četvrtak Izrael na “snažan” ali “pravedan” odgovor.

“Izrael ima pravo braniti se od terorističkih skupina, pa tako i Hamasa, ciljanim akcijama, štiteći civilno stanovništvo, jer to je zadaća demokracija”, istaknuo je.

– Europska unija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je u petak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je Europa “uz Izrael” i da je Hamas “jedini odgovoran za sve što se događa”. “Znam da će Izrael svojim odgovorom pokazati da je demokracija”, rekla je još Von der Leyen.

Agencije