fbpx

Ristić otkrio kako je kupljena mobilna bolnica

Ristic

- Global Balkan je kupio pokretnu bolnicu od komapnije Kleeh Systems koja se bavi izradom mobilnih kampova, bolnica, kaže za N1 vlasnik Global Balkana i Tehničkog remonta Bratunac Slaven Ristić.

Kaže da sa tom njemačkom kompanijom već dugo vremena ima poslovni odnos, jer od Ristićevih firmi kupuju kontejnere za stanovanje i mobilne kampove.

Kada je riječ o kupovini mobilne bolnice, Ristić je rekao da na osnovu ponude koju su dali za kontejnere i mobilnu bolnicu (što je bilo dostupno u tom momentu) Institut se odlučio za Mobilnu bolnicu po cijeni od 3.6 miliona KM plus PDV.

"Novac je uplaćan Balkan Globalu, a Balkan Global je prosljedio uplatu Keeh Systemsu iz Njemačke", kazao je on.

Na pitanje N1 zašto nisu stigli medicinski aparati, Ristić odgovara:

"Čekali smo i dobili dozvolu njemačkih vlasti za izvoz medicinske opreme koja je uključena u mobilnu bolnicu. Očekujem već krajem nedjelje dolazak tj. isporuku medicinske opreme i planiramo u najskorijem vremenu da sve instaliramo. Kapacitet je 6.000 m2 sa maximanlo 750 kreveta od toga je uključeno i sa kompletnom opremom za intenzivnu njegu 50 kreveta i dodatnih 450 kreveta. Što znaci da će naša bolnica imati kapacitet 50 kreveta intenzivne njege sa svim potrebnim aparatima i 450 dodatnih kreveta. U pitanju je multifunkcionalna bolnica i djeljiva je opremom i i prostorom po potrebi i za svaku vanrednu situaciju".

Kakve veze ima gospodin Vučetić kojeg neki pojedinci povezuju sa ovom nabavkom, Ristić kaže da tog gospodina ne poznaje i za njega je, kako kaže, čuo tek kada su izvijesni ljudi objavili nepostojeću vezu sa njim.
"Pa, sam preko medija i Googlea saznao za njega. Napominjem da je sve u vezi sa našim aktivnostima kompanije Elvako Metpro, Global Balkana kao i TRB kranje transparentno i da se svako moze vrlo lako uvjeriti u put transkcija i način rada. Sve ovo smo mi uradili i radimo da bismo u ovakvim momentima bili društveno odgovorni i korisni u šta se svakako svi možete uvjeriti u bilo kojem momentu", kazao je on.

Ristić je naglasio da je mobilna bolnica trebala da bude izvezena u Vijetnam, no naporima i njegovim lično zalaganjem je preusmjerena ka Republici Srpskoj.

Montiranje opreme, konstrukcije, kreveta i šatora je otpočelo u Zalužannima.

I dalje se čekaju dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH za uvoz pripadajućih medicinskih uređaja.

Nedavno se Ristiću na angažmanu oko kupovine mobilne bolnice javno zahvalio i član Predsjendištva BiH Milorad Dodik.

N1/BN