fbpx

Roditelji srednjoškolaca na mukama: Ponovo plaćaju prevoz, a karta iz marta propala

PrevozucenikaBL

Ima li smisla da sada ponovo kupujemo djeci karte za autobuski prevoz, a mjesečne iz marta su propale zbog onlajn nastave, negoduju roditelji srednjoškolaca širom Srpske.

Prevoznici poručuju da nikome nije lako u ovoj situaciji i nude svoja rješenja.

Nakon četiri sedmice nastave od kuće, srednjoškolci u Srpskoj od juče su se ponovo vratili u klupe. To znači i kupovinu novih autobuskih karata za one koji putuju, dok istovremeno gledaju kako su im mjesečne iz marta bukvalno propale, jer su deset dana u tom mjesecu imali onlajn časove.

– Ne znam da li iko razmišlja o roditeljima kada se donose ovakve odluke i kako ćemo mi isfinansirati prevoz. Iznenada je škola zatvorena od 22. marta, a sada se djeca vraćaju u klupe isto krajem mjeseca. Mogli su još i ovu sedmicu biti kod kuće jer im svakako sljeduje proljećni raspust – govori otac Dragan.

Nastavnici u pojedinim školama spremni su da đacima putnicima izađu u susret nekoliko dana i lekcije im pošalju onlajn kako ne bi morali plaćati prevoz s obzirom da se vaskršnji raspust očekuje od ponedjeljka.
U Aktivu direktora srednjih škola banjalučke regije potvrdili su nam juče da dosta škola ima ovaj problem, jer je mnogo učenika putnika.

– Imamo međugradski i lokalni prevoz, učenici putuju iz Gradiške, Srpca, a ima roditelja koji trebaju plaćati prevoz i za dva đaka. Kolege su zvale, pitaju šta da rade s putnicima, ima i roditelja koji neće svjesno slati učenike par dana, jer nam ide opet raspust. Uglavnom, biće više odsutnih ove nedjelje – očekuje predsjednik aktiva Ljuban Bajić.
Stanje je jako konfuzno, komentariše on, ali opet smatra da je bolje što su se đaci vratili u klupe, jer se bliži kraj godine za maturante.

Ranija prodaja u Banjaluci
Prevoznici koje smo kontaktirali imaju drugačije viđenje od roditelja o martovskim kartama, a opciju da se iste te karte iskoriste u aprilu i ne spominju!

Za Banjaluku najavljuju da će krajem ove sedmice početi s prodajom mjesečnih karata za maj.

– Đaci su imali karte cijeli mart, mi nikome nismo oduzeli kartu. Ali opet ćemo, bez obzira što se prevoz nalazi u najtežoj situaciji, ne samo u Republici Srpskoj, nego u okruženju, izaći u susret našim đacima i početi raniju prodaju mjesečnih karata za maj i onda će ih oni moći koristiti i u aprilu. Naručili smo markice i očekujemo u četvrtak, petak da počne prodaja karata za maj, samo za đake – izjavio je direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić, uz napomenu da prevoznici nisu obavezni da daju ovaj popust.
Što se tiče đaka na području Zvornika dobiće 20 odsto popusta na prevoz, najavili su iz firme „Euro Petrol Oil“, koja prodaje oko 1.550 mjesečnih karata za osnovce i srednjoškolce. Umjesto mjesečne, učenicima sada nude set karata za jednu sedmicu.
– Odluka firme je da olakšamo što možemo više učenicima, zato im dajemo popust od 20 odsto. Mjesečne se izdaju na nivou cijelog mjeseca, i ne možemo mi poslije, ako putnici ne idu dva ili tri dana, da vratimo novac za te dane. Odlučili smo da do juna dajemo ove popuste, a ako se desi da nam ministarstvo ili opština nadoknade bar dio štete, mi ćemo đacima to refundirati u junu – rekla je upravitelj prevoza Ivana Tanasković.


Naglašava da situacija nije laka ni za roditelje, ni za prevoznike.

– Od septembra učenici ne idu u dvije smjene, već četiri. Nama se broj polazaka povećavao, a mi smo ostavljali cijene na nivou prošlogodišnjih, jer smo se nadali da će se sva ova situacija završiti u prvom polugodištu. Te finansijske gubitke smo nekako mogli da izdržimo. Dešavalo se da nam se broj učenika na nekim relacijama smanjivao, vozili smo samo po dva, tri đaka, kako bismo im izašli u susret. Ali i mi imamo fiksne troškove koje moramo pokriti inače nećemo moći da funkcionišemo – zaključuje Tanaskovićeva.

Podsjetimo da je Upravni odbor Kompenzacionog fonda RS krajem marta odobrio 1,98 miliona maraka prevoznicima u Srpskoj za saniranje finansijskog gubitka zbog posledica pandemije virusa korona, koji na to ostvaruju pravo.
Voljeli bismo da se sagleda i jedna i druga strana medalje, ističu prevoznici. Ni njima, kažu, nije lako da sve ovo vrijeme trpe velike gubitke.

– Nismo bili u stanju nikakav ekonomski plan da napravimo zato što se situacija bukvalno mijenjala iz dana u dan. Preko medija u nedjelju saznamo da sutra kreće samo osnovna škola, pa onda srednja; to je strahovita promjena rasporeda. Mi imamo radnike, vozače koje ne možemo držati na čekanju, pa malo radite, malo ne radite. Imamo fiksne troškove koje moramo platiti bez obzira da li učenici idu u školu deset ili 22 dana – kaže upravitelj prevoza u Zvorniku Ivana Tanasković.

Srpska info