fbpx

Sa ranijih 5, procenat pacijenata na respiratorima penje se i do 30 posto!

Respiratori novo bbg

Veliki broj zaraženih osoba u našoj zemlji bilježi se već mjesec i po, a upoređujući sa drugim i trećim valom pandemije, najveći broj njih su mlađi od 50 godina.

U Kantonu Sarajevo je u posljednjim, jučerašnjim izvještajima potvrđeno 197 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon laboratorijskog testiranja 1.095 uzoraka, dok je osam osoba preminulo, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a, dok je u BiH prijavljeno 589 novozaraženih i 32 smrtna slučaja od posljedica koronavirusa.

U četvrtom valu pandemije koronavirusa u bh. medicinskim ustanovama se svakim danom povećava broj hospitaliziranih osoba i većinom su to pacijenti sa srednje teškom, ali sve više i sa teškom kliničkom slikom. Većina njih u bolnice stiže u veoma kritičnom stanju. Upravo ovakvi pacijenti se posljednjih dana samo i primaju na bolničko liječenje. U bolničkim Covid odjelima najveći broj zaraženih su nevakcinisane osobe, no na liječenje dolaze i vakcinisani.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 145 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 78.


U Općoj bolnici su sada pacijenti koji vrlo brzo dolaze u stanju potrebe za intenzivnom njegom, što govori o velikoj zaraznosti i opasnosti koju donosi četvrti val koronavirusa. Ljekare u toj zdravstvenoj ustanovi najviše brine to što su imali slučajeva kada su ljudi došli iz svojih domova i odmah bili smješteni u intenzivnu njegu.

- Naša bolnica prima teške i kritične slučajeve zaraženih koronavirusom. Većina njih je nevakcinisana, a 10 posto ih je kompletno vakcinisano. O koliko teškim i kritičnim slučajevima se radi, govori i činjenica da je prije broj pacijenata koji su za intenzivnu njegu i nalaze se na respiratoru iznosio pet posto, dok u ovom četvrtom valu taj broj iznosi 20 do 30 posto oboljelih na respiratoru, kazuje za Oslobođenje dr. Ednan Drljević, šef Covid odjeljenja Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

- Ono što predstavlja problem u bolnici jeste nedovoljan broj monitora za praćenje zdravstvenog stanja i toka bolesti. Raspisali smo da tražimo i ventilatore, odnosno i respiratore. Nadamo se da će biti dostatni i da ćemo dobiti količinu za sve naše pacijente koji nam dolaze da budu i na monitoringu i imaju ventilatore, odnosno respiratore, bez obzira na to da li su intubirani ili neintubirani jer u oba slučaja moraju biti priključeni na respiratore, naglašava dr. Ednan Drljević.

Oslobođenje