fbpx

SAD stopirao dolaske Afganistanaca zbog pojave malih boginja

kabul avionjpg

Foto: EPA

Sjedinjene Američke Države su obustavile letove kojima je trebalo da budu evakuisani Afganistanci, nakon što su otkriveni slučajevi malih boginja prilikom dolaska izbjeglica u SAD, prenosi Tanjug.

U dokumentu američke vlade upozorava se da bi ovaj razvoj događaja mogao da ima značajan uticaj na evakuaciju koja je počela kada su talibani preuzeli Kabul 15. septembra, a brojni Afganistanci napustili zemlju, prenio je Reuters.

Odluku je donijela Američka služba za carinu i kontrolu granice na preporuku Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da je obustava uslijedila nakon što su otkrivene male boginje među četiri Afganistanaca koji su ušli na američku teritoriju.

Još se ne zna da li su se riječi Psaki odnosile na zaustavljanje letova iz svih tranzitnih mjesta gdje su smješteni Afganistanci ili samo na dva najveća – Katar i Njemačku.

Kontraefekt za 10.000 vakcinisanih

Obustava bi mogla da “ozbiljno ugrozi” operacije u bazi Ramstein u Njemačkoj, jednom od najvećih tranzitnih mjesta, a takođe će američki letovi biti stopirani iz američke baze Al-Udeid u Kataru.

Neke od afganistanskih izbjeglica su na putu do SAD-a, ali su privremeno smješteni na pojedinim lokacijama. Među kojima je i Kosovo.

U vladinom dokumentu se navodi da će odluka o prekidu letova imati kontraefekt na gotovo 10.000 vakcinisanih koji se nalaze u Ramsteinu.

Dodaje se da su mnogi tamo duže od 10 dana i da su već “izmoreni”.

Njemačka je odredila 10-dnevno ograničenje za Afganistance da mogu ostati u američkoj bazi, a neki njemački političari i mediji su se pobunuli kada su pojedini Afganistanci zatražili azil u toj zemlji.

Izvor: Agencije