fbpx

Šarec: Hrvatske kontrole nedjelotvorne i ekonomski štetne

kolona kamioni granica main epa

Slovenski premijer kritizira kontrole na nekim graničnim prelazima između Hrvatske i Slovenije zbog korona virusa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je slovenske kritike načina na koji Hrvatska pokušava spriječiti širenje korona virusa rekavši da postoji stvaran razlog za povećanje budnosti na granici i da je ono što se radi u svrhu sprječavanja širenja korona virusa dobro je i za Hrvatsku i za Sloveniju.

"Imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici, ono što radimo je dobro i za nas i za Sloveniju. Prema tome, Hrvatska je pristupila onim mjerama za koje smatramo da su u ovom trenutku potrebne", istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade.

"Vrlo smireno, vrlo trezveno, bez ikakve panike radimo ono što treba i radit ćemo na zaštiti javnoga zdravstva i zdravstvene sigurnosti naših građana."   

"Ne znam je li to možda bio zadnji 'tvit' odlazeće Šarecove vlade", kazao je Plenković.

Kontrola koju je Hrvatska uvela na nekim graničnim prijelazima sa Slovenijom zbog korona virusa nedjelotvorna je i gospodarski štetna, ocijenio je u četvrtak slovenski premijer Marjan Šarec.

Hrvatska na tim prijelazima provjerava odakle putnici dolaze i jesu li boravili u regijama pogođenima koronavirusom, no takva mjera "nije baš djelotvorna jer se ne može zajamčiti da iskreno kažu odakle dolaze", kazao je on i dodao da oni koje hrvatski graničari izdvoje i uzimaju im bris moraju čekati nekoliko sati.

Zbog takvog postupanja Hrvata, rekao je Šarec, na slovenskoj strani granice u jutarnjim satima nastale su kolone sve do Brežica, prenosi Hina.

Time nastaje i gospodarska šteta, naglasio je.

Istaknuvši da sve slovenske granice sa susjednim državama ostaju otvorene, Šarec je kazao da bi njihovo zatvaranje samo uzrokovalo teškoće, a virus ne bi zaustavilo.

Kamioni na granici čekali šest sati

Ustvrdio je, također, da bi zatvaranje granica otežalo opskrbu.

Prema informaciji slovenskih prometnih servisa, kamioni su pred Breganom u četvrtak na slovenskoj strani čekali približno šest sati.

Šarec je rekao da je korona virus na slovenskim granicama te da se očekuje da će Slovenija uskoro zabilježiti prvi slučaj zaraze, no da treba svakako izbjeći stvaranje panike i širenje dezinformacija, što može izazvati dugoročnu štetu.

"Do danas u 12 sati nemamo nijednog zaraženog, ali očekujemo da će se to prije ili kasnije dogoditi jer su slučajevi zaraze već zabilježeni u susjednim državama", kazao je Šarec nakon sjednice Vlade.

"Situacija je ozbiljna, ali se širenjem panike i dezinformacija stanje može samo pogoršati i izazvati dugoročna šteta", rekao je, dodavši da Vlada i stručna tijela prate situaciju iz sata u sat.

Najavio je da će javnost biti obaviještena o prvom potvrđenom slučaju zaraze čim se ona dogodi i da će se reagirati primjereno.

Upozorava na mogućnost širenja lažnih vijesti i dezinformacija, kao one o Slovencu koji je, navodno, zaražen u susjednoj Austriji iako je test potvrdio da nije.

Panika može biti štetnija od virusa

Slovenski premijer kazao je da bi nepotrebna panika mogla izazvati nepotrebno dizanje novca iz banaka ili pretjerano kupovanje zaliha u trgovinama, ustvrdivši da, u konačnici, takvo ponašanje u Sloveniji, koja još nema nijedan slučaj zaraze, može izazvati veću štetu nego što će je stvarno izazvati novi virus.

U vezi s mogućnošću da zbog ulaska virusa u Sloveniju budu otkazane neke sportske priredbe i događaji, poput skorašnjeg Svjetskog prvenstva u skijaškim letovima na Planici, Šarec je kazao da će se o tome odlučivati "od slučaja do slučaja".

Slovenski premijer potvrdio je, također, da je Vlada iz robnih pričuva danas oslobodila sredstva kako bi zdravstvene ustanove došle do potrebne količine materijala i sredstava za rad u slučaju pojave korona virusa i njegova širenja.

Slovenska Vlada formirala je radnu skupinu koja prati situaciju, a predviđa poduzimanje dodatnih mjera nakon što u zemlji bude zabilježen prvi slučaj zaraze.

Za primanje pacijenata kod kojih se potvrdi zaraza predviđeni su ljubljanski i mariborski klinički centar te bolnica za plućne bolesti Golnik kod Kranja, dok će se uzimanje briseva i slanje na daljnji tretman provoditi na 25 izdvojenih mjesta u urgentnim centrima i regionalnim bolnicama.

Izvor: Agencije