fbpx

Sedam humanitarnih radnika ubijeno u izraelskom napadu u Gazi

Sedam humanitarnih radnika ubijeno u izraelskom napadu u Gazi

Foto: AFP 

World Central Kitchen (WCK) saopćio je danas da je njegovih sedam humanitarnih radnika ubijeno jučer u izraelskom napadu u Pojasu Gaze.

Tim WCK-a je putovao u nekonfliktnu zonu u dva blindirana automobila označena logotipom WCK-a.

Unatoč koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, istakli su da je konvoj pogođen dok je izlazio iz skladišta Deir al-Balah, gdje su istovarili više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani koja je dovezena u Gazu pomorskom rutom.

"Ovo nije samo napad na WCK, ovo je napad na humanitarne organizacije koje djeluju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata. Ovo je neoprostivo", rekla je izvršna direktorica World Central Kitchena Erin Gore.

Sedmorica ubijenih su iz Australije, Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva, Palestine te dvojni državljanin Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

"Slomljena sam srca i zaprepaštena što smo mi, World Central Kitchen i svijet, izgubili živote zbog ciljanog napada IDF-a", kazala je Gore.

WCK je saopćio da će odmah pauzirati operacije u regionu.

"Uskoro ćemo donijeti odluku o budućnosti našeg rada", naveli su.

Izraelska vojska je u međuvremenu saopćila da provodi temeljnu reviziju na najvišim nivoima kako bi istražili okolnosti, kako su naveli, tragičnog incidenta.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u ponedjeljak izrazile žaljenje zbog ubijanja humanitarnih radnika humanitarne organizacije sa sjedištem u SAD-u.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson pozvala je Izrael da "brzo" istraži šta se dogodilo.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 32.845 Palestinaca, uključujući najmanje 14.280 djece i 9.340 žena, a 75.392 osobe su ranjene.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući "nesmetano pružanje" pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

BHRT/Agencije