fbpx

Skandalozna kupoprodaja HE „Bistrica"

2kaldera

Vlast Republike Srpske od privatnog preduzeća „Kaldera“ iz Laktaša kupuje udio u hidroelektrani “Bistrica“ iz Foče, iako su se tome protivili pojedini akcionari, jer ova hidroelektrana nema dozvole za gradnju, a sadašnji suvlasnik kompanije „Kaldera“, od nje potražuje tri miliona maraka. Zanimljivo je da Republika Srpska sada po višestruko većoj cijeni kupuje nešto što je prodala prije više od deset godina.

Republika Srpska je prije 11 godina, bez konkursa prodala firmi „Kaldera“, kompaniji Milenka Čičića, 90 odsto preduzeća HE „Bistrica“ za 6,8 miliona maraka, a sada kupuje 51 odsto ovog preduzeća za 10,6 miliona konvertibilnih maraka. 

Odluku o kupovini je još u martu ove godine usvojila Skupština akcionara zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrad. 

Iako su ranije dali saglasnost na ove aktivnosti, premijer Republike Srpske tvrdi da o svemu nije dovoljno upoznat.

Predstavnici nekoliko fondova, koji nisu podržali kupovinu, upozoravaju da su hidroelektrani „Bistrica“ istekle dozvole i da ima više milionske dugove. 

Iz opozicije su zatražili od premijera Republike Srpske da povuče saglasnost na odluku Skupštine akcionara „Hidrelektrana na Drini“ da kupi 51 odsto akcija HE „Bistrica“. Iz Partije demokratskog progresa upozoravaju da je u pitanju skandalozan potez rasipanja budžetskih sredstava u privatne džepove. 

Koncesiono preduzeće HE „Bistrica“ Foča osnovano je 2008. godine za posao izgradnje četiri male hidroelektrane na rijekama Bistrica i Janjina. Vlada je u kompletan posao uključila Čičićev „Kaldera kompani“. Sve su pratile brojne afere i sumnje u ozbiljne kriminalne aktivnosti. Međutim, ni to nije uticalo da hidroelektrane budu izgrađene, a projekat je već godinama u zastoju.

(BN TV)