fbpx

SLUČAJ 'MEMIĆ' Svi optuženi izjasnili se da nisu krivi

alisa mutap1

Alisa Mutap jutros pred Sudom BiH (Foto Patria)

Na Sudu BiH danas je održano ročište na kojem se izjašnjavalo o krivici optuženih u predmetu "Dženan Memić". Optužnicom su obuhvaćeni Zijad Mutap, Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović. Svi optuženi izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Optuženi se terete za organizovani kriminal i i to protuzakonito posredovanjem, sprečavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela. 

U noći 8. februara 2016. godine Memić je dok je bio u društvu sa Alisom Mutap u Velikoj aleji zadobio povrede glave od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine. Mutap od početka tvrdi da se ne sjeća događaja, iako je sve podatke u svjesnom stanju davala policiji na licu mjesta. Nije zadržana ni na bolničkom liječenju, a i sama je imala određene povrede. 

Kako je navedeno u optužnici, Alisin otac Zijad je organizator grupe koja je imala za cilj prikrivanje stvarnih počinilaca i stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo.

Tužilaštvo je u optužnici, u dijelu koji se odnosi na Zijada Mutapa, navelo da je Zijad Mutap, nakon saobraćajne nesreće, stupio u kontakt s Hasanom Dupovcem, u to vrijeme šefom Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS, nakon čega su dogovorili sastanak u restoranu “Royal” kod Vogošće, gdje su još bili zaštićeni svjedok M-10 i Edin Avdić.

"Dupovac je od istih (zaštićenog svjedoka M-10 i Edina Avdića, op. a.) zatražio da pronađu vozilo Renault Clio zelene boje, iako je znao da nije predmet izvršenja krivičnog djela u kojem je stradao Dženan Memić, obećavajući im, prema uputama Zijada Mutapa, novčanu korist, znajući da isti nisu ovlašteni da prikupljaju dokaze i obećavajući im da mogu počiniti sve osim ubistva prilikom pronalaska tog vozila", navedeno je, između ostalog, u optužnici.

Porodica Memić zakazala je nove proteste 11. septembra u Sarajevu koji će biti održani zajedno sa ocem ubijenog mladića u Banja Luci Davida Dragičevića. Krivičnom prijavom koju je u oktobru 2018. godine predao Muriz Memić Tužilaštvu BiH obuhvaćeno je više od 40 osoba, te očekuju nastavak istrage i procesuiranje svih osoba koje su zataškale način smrti i počinioce ubistva Dženana Memića.

Patria