fbpx

Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH

Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH

Foto: vijesti.ba

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit nametnuo je tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, a s ciljem unapređenja integriteta izbornog procesa.

"Donosim paket integriteta u svjetlu evropskih integracija. Želim omogućiti tehničku organizaciju, uspostaviti poštene izbore", rekao je Šmit, istakavši da njegova odluka predstavlja podršku najavljenom procesu pristupanja BiH u punopravno članstvo EU.
Pojasnio je da će na predstojećim lokalnim izborima biti uvedeni skeneri za glasačke listiće, te da će biti osigurana sigurna identifikacija birača.

"Ovo će biti jedan pilot projekat, nećemo ovo primijeniti na svim biračkim jedinicama, već samo na jednom određenom broju", naveo je Šmit.

Dodao je kako tehničke izmjene ne obuhvataju uvođenje elektronskog načina glasanja jer, kako smatra, nismo još dovoljno napredni za to.

"Glasački listići će biti skenirani i prebrojani ispravno.. Tako ćemo omogućiti mijenjanje glasačkih listića. Građani imaju pravo da daju svoj glas i da glasaju samo jednom. Ljudi imaju pravo da budu sigurni da je njihov glas ispravno prebrojan, građani moraju biti sigurni da izabrani predstavnici predstavljaju njihov glas", istakao je.

Poručio je da bi bio srećniji da su domaći predstavnici vlasti sami postigli dogovor, ali da, s obzirom da toga nije došlo, mora da djeluje u interesu građana.

"Naši izabrani predstavnici treba da djeluju. Oni su obavili dosta posla, uradili su mnogo toga, donesen je veliki broj zakona, ali, nažalost, nije došlo do dogovora u vezi sa Izbornim zakonom", naglasio je Šmit, te dodao:

"Dodik je upravu da ovo treba da urade domaći izborni organi, međutim, ukoliko oni to ne urade, onda mora neko drugi."

Naglasio je da ovo nije "Šmitov zakon", već "Zakon birača u BiH".

Ponovio je da su navedene izmjene dio 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

"Ja sam srećan što imamo odluku Evropskog vijeća, da je zacrtan put u EU za BiH. Slogan je 'Spremni ste za Evropu i Evropa za građane'. Svi građani ove zemlje treba da izađu na izbore. Birači ne mogu čekati, mi moramo ići dalje...", naveo je Šmit.

Strane sudije ostaju

Osvrnuo se i na Ustavni sud BiH, poručivši da strane sudije ostaju.

"Kada govorimo o međunarodnim sudijama, moramo pogledati Evropske sporazume... Ako vi na nacionalnom osnovu ne ispunite evropske standarde, Evropski sud u Luksemburgu će djelovati i izdati naloge ukoliko postoji potreba i to se odnosi na sve države članice", naveo je Šmit, te dodao:

"Međunarodne sudije će ostati, to je dio zajedničkih napora da se uspostavi mir."

BHRT