fbpx

Sprema li se smjena Doma naroda BiH?

DomarodaPBiH

SDA je potpuno nerazumno dala kontrolni paket - po četiri delegata - Dodiku i Čoviću i sada možda nastoji popraviti tu grešku, kaže državni poslanik Naše stranke Damir Arnaut.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Safet Softić u razgovoru za Oslobođenje je kazao da “ukoliko bi se neko odlučio na neke radikalne poteze po pitanju promjene parlamentarne većine, postoje ustavne i zakonske procedure, koje bi omogućile čak i smjenu aktuelnog saziva Doma naroda BiH”.

- Iz krugova SDA sam čuo priču o mogućem raspuštanju Doma naroda prije više od mjesec. Predsjedništvo BiH može raspustiti Dom naroda i to mogu uraditi dva člana, bez saglasnosti trećeg, jer je to jedna od nadležnosti Predsjedništva koja ne podliježe vitalnom entitetskom interesu. SDA je potpuno nerazumno dala kontrolni paket - po četiri delegata - Dodiku i Čoviću i sada možda nastoji popraviti tu grešku. No, prije se tu radi o pokušaju SDA da nešto dodatno istrguje sa HDZ-om i SNSD-om, jer te tri stranke jednostavno tako funkcionišu, kazao je za Oslobođenje Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Delegat Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić ističe da je, kada je u pitanju smjena ovog zakonodavnog tijela, Ustavom BiH predviđena i ta situacija i da se to može desiti.

- Mislim da ta situacija u dobroj mjeri nije realna. Ali, što se mene osobno tiče, ako će biti bolje građanima ove zemlje, ako je to suština čitavog problema, ja bih bio spreman da sam odem, samo da nešto promijenimo u ovoj zemlji. Meni to samo ne znači ništa, ako ja svojim djelovanjem i svi mi zajedno u jednom i drugom parlamentu ne možemo doprinijeti da građani bolje žive, ne znam šta ćemo tamo uopće, kaže Miletić.
U Ustavu BiH navodi se da se “Dom naroda može raspustiti odlukom Predsjedništva BiH ili samog Doma, pod uslovom da je odluka Doma o raspuštanju donijeta većinom koja uključuje većinu delegata iz reda najmanje dva naroda, bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog”.
Osvrćući se na inicijativu opozicionih poslanika Predstavničkog doma PSBiH o izglasavanju nepovjerenja Vijeću ministara BiH, Miletić ističe kako je obrazloženje koje su poslanici naveli u potpunosti tačno.

- Ovo je drugi put da sam dobio inicijativu grupe zastupnika iz Zastupničkog doma i drugi put da pokreću inicijativu za smjenu Vijeća ministara. Obrazloženje koje su dali je u potpunosti tačno - pravdaju to činjenicom da je trenutni saziv Vijeća ministara jedan od najgorih u povijesti BiH, da u suštini nisu napravili ništa, pogotovu u stvarima koje strateški opterećuju građane: migrantska kriza, sigurnost, pandemija, vakcina... Opradavaju to i činjenicom da je malo zakona došlo u parlamentarnu proceduru. Ono što je poražavajuće i što je činjenica sama po sebi jeste da zaista aktuelni saziv, ne ulazeći u dubinu problema zašto je to tako, ne radi efikasno i blagovremeno, bar ove stvari koje su od krucijalne važnosti za građane BiH. U svakom slučaju, ako ova inicijativa dođe na Dom naroda, ja ću je svakako podržati, poručio je Miletić.

Oslobođenje