fbpx

Sprema se haos na Jahorini, planira se betoniranje 20 hektara

Sprema se haos na Jahorini, planira se betoniranje 20 hektara

Foto: Aarhus centar u BiH

“Prvi javni uvid za sekciju 1, koja obuhvata površinu od 5 hektara, prošao je nezapaženo, nagađamo, zato što se odnosi na trenutno nenaseljeno područje ili zato što Opština Trnovo ove poduhvate sprovodi tokom perioda godišnjih odmora”

Ispred zgrade Opštine Trnovo juče je Aarhus centar u BiH zajedno sa zabrinutim građanima održao protest protiv nekontrolisane urbanizacije i krčenja šuma na Jahorini. Protesti su organizovani kako bi se apelovalo na lokalne vlasti i investitore da prekinu sa destruktivnim praksama koje ugrožavaju ekosistem planine, održivost lokalne zajednice i buduće generacije.

Protesti su također imali simboličan značaj, obilježavajući jednogodišnju borbu lokalne zajednice protiv Nacrta izmjene Regulacionog plana sportsko-rekreativnog područja Jahorina.

Ovim planom se predviđa betoniranje 20 hektara sportsko-rekreativnog područja, uključujući gradnju na parkinzima, obodima staza i preko odvoda oborinskih voda. Nužni prilazi kućama bi bili pregrađeni, a kuće bi bile zagrađene zidovima solitera na osunčanim stranama. Naselje planinskih kuća bi izgubilo svoj identitet, postajući mješavina višespratnica i planinskih kućica.

Nacrt nije u skladu s očuvanjem prirodnih resursa

Podsjećamo da su ne tako davno Elektrodistribucija, Vodoprivreda i JU Olimpijski centar izrazili svoje neodobravanje prema Nacrtu, ističući da isti nije u skladu s očuvanjem prirodnih resursa i očuvanjem specifičnosti ovog područja. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, stav Vodoprivrede je na klimavim nogama.