fbpx

Srbija: Zašto ministar Stefanović nije uhapšen?

ZandarmerijaBeograd

Na vezi sa Belivukom su bili političari, a među saradnicima kriminalaca ima i sportista i glumaca.

Piše: Jelena Aleksić 

Mesec otkako je uhapšena kriminalna grupa Veljka Belivuka mnogi državni funkcioneri pozivani su na razgovore u policiju, a pojedini i zadržani u pritvoru, imena državnih poslanika koji su sarađivali sa ubicama, otmičarima, dilerima droge i otmičarima, još se ne saopštavaju, ali se javnost drži u konstantom stanju podgrevanog iščekivanja. Nema dana da se ne najavi da ćemo uskoro saznati ko je iz vrha države čuvao leđa Belivukovoj bandi, a juče je savetnik ministra unutrašnjih poslova Svetozar Vujačić proširio ovaj imaginarni spisak rekavši da će javnost biti iznenađena kad se objavi spisak političara, sportista i glumaca koji su bili “na vezi” sa uhapšenim vođom kriminalnog klana Veljkom Belivukom, zvanim Velja Nevolja.

“Na vezi su mu bili političari i iz vlasti i opozicije. On bez te podrške ne bi mogao da radi to što je radio”, rekao je Vujačić, dodajući da je Belivukov klan imao svoje ljude u tužilaštvu, sudu, državnim organima i među političarima, “od kojih su neki bili na visokim položajima u državi”.
Nije teško pretpostaviti da Vujačić govori o Nebojši Stefanoviću, bivšem ministru policije, a sadašnjem ministru vojnom koji se sve vreme otkako je uhapšena grupa Belivuka dovodi u vezu sa zaverama protiv predsednika države (špijunaža), ali i sa mutnim poslovima vezanim za Belivukovu bandu. Uostalom, većina njegovih najbližih saradnika dok je šefovao policijom bila je na informativnom razgovoru u policiji, a neki su zadržani u pritvoru. Konkretnije, iza rešetaka je zadržan Stefanovićev kum i bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Goran Papić, čiji branilac ovih dana javno poziva na privođenje Stefanovića lično. Prethodno je na razgovoru u policiji bila i nekadašnja bliska Stefanovićeva saradnica Dijana Hrkalović, koja je još za vreme njegovog mandata povezivana sa sumnjivim poslovima ne samo kriminalaca već je njeno ime pominjano i u aferi Jovanjica (plantaža marihuane), ali i odlazak srpskih specijalaca na tajni zadatak u Srebrenicu 2015.
Lider Dveri Boško Obradović će upitati juče zbog čega još nije uhapšen ili makar saslušan nekadašnji ministar policije dok se privode gotovo svi njegovi saradnici.
“Da li su to oni mogli da rade bez znanja bivšeg ministra policije?”, pita Obradović, postavljajući i pitanje zašto nije uhapšen Slaviša Kokeza. Kaže da je u pitanju bliski prijatelj predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojeg mediji nazivaju šefom carinske mafije koji je ukrao više od 600 miliona evra državnog novca.
“Kako je moguće da i Slaviša Kokeza još nije uhapšen? Kako na ovu okolnost ovako krupne pljačke države nisu saslušani ministar finansija Siniša Mali i opet Nebojša Stefanović, pod čijom nadležnošću su bili carina i Granična policija? Gde je njihova odgovornost u svemu tome? Čiji kadrovi su bili na čelu ovih državnih organa ako ne kadrovi SNS-a?”, dodao je on.
Zašto Obradović uopšte postavlja ova pitanja? Zato što je pre dva dana na informativni razgovor u policiju priveden Miloš Tomić, donedavni direktor Uprave carine, nakon što se posumnjalo u to da je mimo papira granicu nelegalno prolazilo na milione litara nafte. Prema pisanju medija, drugi visoki funkcioner Carine je od tog posla mesečno sakupljao od 95.000 do 120.000 evra, koje je nosio državnim funkcionerima koji su se nalazili na vrhu ovog lanca.

KOKEZINA MAFIJA
Kako se šuška po Beogradu, ova organizovana grupa navodno se zove Kokezina carinska mafija, a u pitanju je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, koji je krajem februara privođen na informativni razgovor zbog sumnje da je tesno sarađivao s mafijom. U SBPOK-u je odgovarao i na pitanja u vezi sa carinom i tada je odbio poligrafsko ispitivanje.
Savetnik ministra unutrašnjih poslova s početka teksta se osvrnuo i na ovaj slučaj rekavši da nisu umešana samo četiri lica koja se pominju u medijima nego je to “mnogo, mnogo veća družina”.
“Mislim da će to biti jedna od žešćih mafija koje smo otkrili”, konstatovao je Vujačić.

Oslobođenje