fbpx

Šta će biti sa privredom: Gubici rastu, radnici bez posla, vlast se zadužuje...

Privreda

Gubici privrede Republike Srpske tokom epidemije virusa „korona“ broje se u stotinama miliona KM. Nadležni su u više navrata javno saopštavali da su rješenja u novim zaduženjima da bi se pomoglo oporavku privrede.

Privrednici i ekonomisti saglasni su da Vlada RS nije dobro procijenila kakve će posljedice prouzrokovati epidemija, da nam je ekonomska i privredna slika alarmantno loša i da će tako biti i narednom periodu.

Skoro da ne postoji privredna grana u Srpskoj koja zbog virusa „korona“ nije pretrpjela štetu tokom posljednjih nekoliko mjeseci. Hotelijeri, ugostitelji, turizam, zanatlije i sve grane industrije našle su se u problemima, pa čak i pred zatvaranjem. Brojni radnici ostali su bez posla, dok dio njih nije ni počinjao sa radom od sredine marta.
Da nije riječ o prolaznoj krizi, svjesni su i poslodavci. Zbog toga dio njih probleme u poslovanju pokušava riješiti na druge načine.

„Imamo informacije da su određene kolege shvatile da moraju promijeniti kupce i da traže nove kupce i nove tehnologije. Tako da se privreda okrenula u drugom pravcu, a to je da sve manje razmišljamo o koroni, a sve više od izlasku iz krize“, kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

„Izlazak iz krize mogao bi traje između 2 i 3 godine“, kaže ekonomista Aleksa Milojević i dodaje da bi „BDP Republike Srpske samo u ovoj godini mogao biti manji za cijelih 500 miliona maraka“.

„Otprilike da izgubimo ovih 300 miliona prirasta društvenog proizvoda i da idemo u negativan društveni proizvod. Znači, gubitak od 500 miliona. I kad se ima u vidu da je država u svim deficitima i gubicima, da su rezerve za izdržavanje ovakve dugoročne krize skoro nikakve i da Vlada očito nema finansijskih rezervi za pokriće gubitaka preduzeća, odnosno za isplate plata za zadržavanje radnih mjesta“, ističe Milojević.

I dok je realni sektor u velikoj mjeri paralisan, kriza zbog virusa „korona“ u dobrom dijelu je zaobišla javni sektor. Poslodavci upozoravaju da problemi i u ovom sektoru postoje. Prvenstveno, javni sektor je prenatrpan i samo za plate se godišnje izdvaja više od milijardu KM.
„Evidentno je da javni sektor ima višak radnika. Da li će se država rješavati viškova otpuštanjem ili neki socijalni program ili smanjenje plata, to je stvar države. Međutim, evidentno je da iste probleme koje privatna privreda ima - ima i državna. Sigurno je da će i državna preduzeća morati preduzimati određene mjere ukoliko ne žele da dođu u još težu situaciju nego što je to danas“, naglašava predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Vlast za sada razmišlja u drugom pravcu. Spas privrede vidi u novom zaduženju od više stotina miliona maraka. To je opasan korak i vodi ka dubljoj krizi, odgovaraju ekonomisti.

„Ukoliko se to dogodi, mi ćemo imati situaciju da ćemo iduće godine imati otplatu kredita od milijardu i 200 miliona KM i gubitak od 500 miliona u prirastu BDP-a. To je jedan skoro potpuni ekonomski bezizlaz“, poručuje Milojević.

Da će i postupak zaduženja ići problematično, svjedoči činjenica da je Vlada RS nedavno stavila van snage odluku o emisiji obveznica u iznosu od 25 miliona maraka, obrazlažući da nema potrebe za tim, jer novca ima. Međutim, izvori iz Vlade RS kažu da se uopšte nije odustalo od emisije obveznica zato što nema potrebe, već su bili primorani da odustanu, jer im se niko nije javio da kupi obveznice. To dovoljno govori da banke i ostali kreditori ne vjeruju da je Vlada RS sposobna da izmiruje svoje obaveze.

BN