fbpx

Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora

stanisic simatovic

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, osudilo na kaznu po 12 godina zatvorske kazne za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni su jer su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Naime, Haški tribunal ih je još 2013. oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Optužnica Simatovića i Stanišića teretila je za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata i Bošnjaka od 1991. do 1995. godine.

Tužilaštvo je tražilo doživotnu kaznu zatvora, a odbrana oslobađanje.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Stanišić i Simatović stajali iza zloglasnih ratnih formacija - "Crvenih beretki", Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića-Arkana, poznatijih kao "Tigrovi" i "Škorpiona", koji su počinili teške zločine tokom ratova devedesetih.

Simatović i Stanišić do sada su prvi funkcioneri Srbije koji su proglašeni krivim za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću je najduži postupak u historiji suda u Hagu.

(Dnevni avaz)