fbpx

Sud BiH odbio izreći mjere zabrane Fadilu Novaliću i drugima

NovalicSolakSud

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH se optuženima u aferi "Respiratori", Fadilu Novaliću, Jelki Milićević, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, odrede mjere zabrane. Odbijen je prijedlog da se Novaliću zabrani obavljanje premijerske dužnosti.

Sud BiH je u rješenje naveo da je ovaj prijedlog Tužilaštva BiH neosnovan.

Za optuženog Novalića bile su zatražene mjere zabrane obavljanja premijerske pozicije sve do o izricanja prvostepene presude. Predložena je i zabrane posjećivanje službenih prostorija, tačnije Vlade FBiH, kao i mjera zabrane sastajanja s određenim osobama i svjedocima.

Iste mjere su bile zatražene i za ministricu finansija Milićević. Tužilaštvo je to opravdalo zaštitom digniteta rada federalnih institucija.

Tužilaštvo je, također, zatražilo zabranu obavljanja dužnosti i za Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", kao i za suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.

Njima su bile predložene mjere zabrane posjećivanja službenih prostorija i sastajanja sa određenim licima sve do donošenja prvostepene presude.

Avaz