fbpx

Sud u Londonu danas odlučuje o izručenju Assangea SAD-u

Sud u Londonu danas odlučuje o izručenju Assangea SAD-u

Foto: Wikipedia

Assangeov pravni tim kaže da su otvorene opcije – da bi mogao biti izručen u roku od 24 sata, da bi mogao biti oslobođen ili da bi njegov slučaj mogao da ide u novu pravnu proceduru.

Osnivač Wikileaksa Julian Assange danas će saznati da li je izgubljena 13-godišnja pravna bitka koju vodi protiv izručenja iz Velike Britanije u Sjedinjene Američke Države, gdje je optužen za špijunažu.

Dvoje sudija Višeg suda u Londonu odlučivat će da li britanski sud prihvata uvjeravanja Washingtona da se Assange tokom suđenja za špijunažu u SAD-u neće suočiti sa smrtnom kaznom i da će moći da se pozove na Prvi amandman američkog Ustava o pravu na slobodu govora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Assangeov pravni tim kaže da su otvorene opcije – da bi mogao da se nađe u avionu za SAD u roku od 24 sata, da bi mogao biti oslobođen ili da bi njegov slučaj mogao da ide u novu, višemjesečnu pravnu proceduru.

Povjerljivi američki vojni dokumenti

Wikileaks je objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD-a u Afganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, zbog čega američko tužilaštvo Assangea tereti za kršenje Zakona o špijunaži.

Assangeove pristalice širom svijeta ocjenjuju da je tužba protiv njega napad na novinarstvo i slobodu govora i osveta.

Brojne organizacije za ljudska prava, ali i političari, među kojima je australski premijer Anthony Albanese, zatražili su oslobađanje Assangea.

Julian Assange je 2006. godine osnovao Wikileaks preko koga je objavljivao povjerljive ili osjetljive informacije.

Wikileaks je 5. aprila 2010. godine objavio videosnimak koji pokazuje američki helikopterski napad u kojem su ubijeni civili u Bagdadu, među njima i dvojica novinara Reutersa.

Assange je putem Wikileaksa 25. jula 2010. godine objavio više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izvještaja o ratu u Afganistanu.

U oktobru 2010. godine Wikileaks je objavio 400.000 povjerljivih vojnih dosjea koji govore o ratu u Iraku, a sljedećeg meseca i hiljade američkih diplomatskih depeša, uključujući i stavove stranih lidera i procjene sigurnosnih prijetnji.

Uhapšen 2010.

Assange je uhapšen 2010. u Velikoj Britaniji, ali je u februaru 2011. godine pušten uz kauciju.

Prekršajni sud u Westminsteru u Londonu naredio je izručenje Assangea u Švedsku po optužnici za silovanje, ali on se žalio na tu odluku. Britanski Vrhovni sud odbacio je Assangeovu žalbu, a pet dana kasnije on nalazi utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i tražio politički azil.

Assange je uhapšen 11. aprila 2019. godine nakon što mu je Ekvador ukinuo politički azil, a britanski sud ga je 1. maja osudio na 50 sedmica zbog kršenja kaucije.

Trenutno se nalazi u britanskom zatvoru, gdje čeka saslušanje u procesu ekstradicije.

Izvor: Agencije