fbpx

Tegeltija sa Merkel 14. septembra o stanju u BiH

tegeltija sa merkel 14 septembra

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija putovat će na sastanak predsjednika Vlada zemalja Zapadnog Balkana sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 14. septembra u Tirani.

Tokom boravka u Tirani, kako je saopšteno, predsjedavajući Tegeltija imat će bilateralni sastanak sa Merkel, koju će informirati o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Odlazeća kancelarka Njemačke će posjet Zapadnom Bakanu početi dan ranije, kada će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posvećenost evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kancelarka najmoćnije evropske države pokazuje i na kraju svoje političke karijere.

Angela Merkel posjetom Beogradu, a potom Tirani, gdje će razgovarati sa premijerima šest zemalja, šalje i poruku da će Njemačka nastaviti podršku njihovom evropskom putu, kažu sagovornici za BHRT. Iako balkansku mini turneju Angele Merkel vidi više kao oproštajnu poslanik u njemačkom Bundestagu, socijaldemokrata Josip Juratović smatra da će obilovati važnim razgovorima.

“Biće tu različitih razgovora i po pitanju BiH, budućnosti Sjeverne Makedonije, Crna Gora isto bi mogla biti tema razgovora, tako da je važan ovakav skup i za BiH i biće tema o kojoj će se razgovarati, a koristi i jačanju uloge Njemačke što koristi gospodinu Šmitu.

Merkel, koja je inicijator Berlinskog procesa za Zapadni Balkan osmišljenog da pomogne u pripremi zemalja za članstvo u EU kroz regionalno osnaživanje i saradnju, suočena je sa kritikama da ovaj proces za sedam godina nije polučio značajnije rezultate. Odgovornost je obostrana, ali odustajanja nema, što Merkel želi da pokaže i ovom posjetom uoči njemačkih izbora.

„Neka vrsta poruke sljedećoj Vladi da se drže njemačke vodeće uloge unutar EU u politici prema Zapadnom Balkanu i politici proširenja koja je doista podrivana zadnjih nekoliko godina od strane drugih zemalja članica počevši od Francuske i Pariza", smatra politički analitičar Bodo Weber.

Jedinstvena podrška najznačajnijih njemačkih stranaka Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH, pokazuje da neće biti promjene kursa kada je riječ o odnosu prema našoj zemlji, bez obzira na to koga Nijemci izaberu na izborima. Smatra ovo politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić, koja zapaža i posredni uticaj dolaska Merkel na Balkan.

- Jako je važno biti prisutan za stolom sa tako važnim sagovornikom i govoriti o važnim temama kao što su zajedničko regionalno tržište, smanjenje prepreka u trgovini, međusobno priznanje diploma, poručuje šef Delegacije EU Johan Zatler.

Analitičari također procjenjuju da posjete Merkel Beogradu i Tirani mogu da znače i usklađivanje principa Berlinskog procesa i paralelne inicijative za „otvoreni Balkan“ Srbije i Albanije, te Sjeverne Makedonije. Sve se dešava uoči samita EU – Zapadni Balkan zakazanog za 6. oktobаr na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Izvor: BHRT