fbpx

Thaci i Veseli u pritvoru u Hagu, terete se za zločine na Kosovu i u Albaniji

w 56477193

Bivši oficiri Oslobodilačne vojske Kosova (OVK) Hashim Thaci, Kadri Veseli i Rexhep Salimi, optuženi za zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Albaniji, smješteni su večeras u pritvor suda za zločine OVK-a u Sheveningenu, saopštio je taj sud, prenosi Beta.

Thaci, Veseli i Selimi avionom su doputovali iz Prištine pošto su obaviješteni da je sudija za prethodni postupak potvrdio optužnicu protiv njih.

U saopštenju suda piše da su oni bili "uhapšeni".

Optužnicom je obuhvaćen i Jakup Krasniqi, koji je jučer uhapšen u Prištini i prebačen u Hag, piše u saopštenju.

Oni su, kao pripadnici Dreničke grupe OVK-a, u 10 tačaka optuženi za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje.

Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Sud je večeras saopštio da su zločini iz optužnice počinjeni od marta 1998. do septembra 1999. na Kosovu i u Albaniji.

'Među žrtvama i Albanci'

Kao ratni zločini, u optužnici su navedeni "nezakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistva", a kao zločini protiv čovječnosti "zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni".

"Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u u sjevernoj Albaniji, pripadnici OVK-a izvršili su krivična djela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima", piše u saopštenju suda.

Sud navodi da su "žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova".

To su bili: "Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se vjerovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK", dodaje se.

Žrtve su, po optužnici, bili i "Albanci koji se nisu pridružili OVK-u ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK-a".

"Potvrđena optužnica navodi da su Hashim Thaci, Kadri Veseli, Rexhep Salimi i Jakup Krasniqi individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična djela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila dio raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK-a", piše u saopštenju suda.

Sud je najavio da će uskoro saopštiti kada će optuženi biti prvi put izvedeni pred sudiju za prethodni postupak.

Po pravilima suda, optuženi prvi put moraju biti izvedeni pred sudiju "bez nepotrebnog odlaganja".

Navodno posthumno vađenje organa

Glavni tužilac Jack Smith prijedlog optužnice podnio je 24. aprila, a sudija je potvrdio optužnicu 26. oktobra, tačno šest mjeseci nakon što je podnijet prijedlog.

Optužnica je utemeljena na izvještaju specijalnog izvjestitelja VIjeća Evrope Dicka Martyja o zločinima OVK-a na Kosovu i u Albaniji od 1998. do 2000.

U tom izvještaju iz 2011. godine, Marty je Thacija označio kao vođu Dreničke grupe OVK-a koja je u improvizovanim logorima u Albaniji pod nehumanim uslovima držala, mučila i ubijala zarobljene Srbe, kao i Albance i Rome koje je smatrala nelojalnim.

Marty je u izvještaju naveo pouzdana saznanja da su nekim od zarobljenih Srba u Albaniji posthumno bili vađeni organi koji su potom na crnom tržištu prodavani za transplantaciju.

Veseli je u Martyjevom izvještaju nazvan "osovinom" Dreničke grupe koja je opisana kao kriminalna organizacija koja se bavila i trgovinom drogom i ljudima, i drugim oblicima kriminala.

EU: Saradnja sa sudom ključna za Kosovo

Evropska unija je u četvrtak pozdravila to što je Hashim Thaci pristao sarađivati sa Specijalnim sudom za Kosovo i naglasila da je puna saradnja s tim sudom presudna za napredak Kosova na putu eurointegracija.

U saopćenju Evropske službe za vanjske poslove navodi se da EU snažno podržava rad Specijalnog suda za Kosovo i naglašava da je puna saradnja s institucijama ovog sSuda od suštinskog značaja kao demonstracija posvećenosti Kosova vladavini zakona, prenosi Tanjug.

'Nakon ostavke predsjednika Thacija, vjerujemo da će predstavnici Kosova obezbijediti kontinuitet institucija kako je navedeno u zakonima Kosova', zaključuje se u saopćenju.

Thaci, Veseli i Selimi saopćili su ranije u četvrtak da su optužnice Specijalnog tužilaštva u Hagu protiv njih potvrđene i da se žele dobrovoljno predati.

Nakon što je Specijalni sud u Hagu potvrdio optužnicu protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija, on je podnio ostavku.

Vršilac dužnosti predsjednika bit će predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, jer tako predviđa Ustav Kosova u slučaju da predsjednik napusti funkciju, prenosi Tanjug, pozivjaući se na prištinsku Kohu.

Vjosa Osmani tu dužnost može obavljati najduže šest mjeseci, pojasnio je stručnjak za ustavno pravo Riza Smaka.

Nakon objave da je Specijalni sud potvrdio optužnicu protiv njega i podnošenja ostavke, Thaci je održao kratak govor, u kojem je poručio da će se pred sudom pojaviti kako bi svjedočio o "čistoj borbi" OVK-a.

"Ovo nisu laki trenuci za mene i moju porodicu i za sve koji su me podržavali i vjerovali mi ova tri desetljeća u borbi za slobodu i nezavisnost. Stojim na raspolaganju pravdi, vjerujući u istinu. Stekli smo nezavisnost Kosova i sada razvijamo svoju državu Kosovo. Optužnica protiv mene i mojih saboraca je mala cijena koju moramo platiti za slobodu naše zemlje", rekao je on na konferenciji za novinare u Prištini.

Rama: Apsurdan proces

Tom prilikom je poručio pristalicama da vjeruju u zakon i red, "novo evropsko Kosovo", u NATO i posebne odnose sa SAD-om.

"Nijedan izazov neće moći potkopati partnerstvo Kosova s našim saveznicima na putu ka euroatlantskim vrijednostima", zaključio je Tači.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je optužnica protiv Thacija apsurdna i da on ima podršku Albanije.

Na svom Twitter profilu napisao da je proces protiv Thacija apsurdan i da će na kraju "zapečatiti nevinost OVK-a i nemogućnost da se njena historija prekroji".

"Hashim Thaci ima svu podršku Albanije u narednoj bici za Kosovo i za pravdu oslobodilačkog rata", napisao je Rama.

Izvor: Agencije