fbpx

Trojka potpisala "nesporazum", Komšić i Džaferović otklonili dileme

2trojka

Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su prije desetak dana, u prisustvu šefa delegacije EU Wigemarka, Sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH.
 

Jedan od potpisanih principa, ključni, odnosi se na NATO put BiH. Prve sate i dane nakon sporazuma obilježila je šutnja potpisnika i kumova. Čim su progovorili, posvađali su se. 

Svečano rukovanje preraslo je u potpuno različite izjave i tumačenja potpisanog. Dok je Dodik tvrdio da u Sporazumu ne stoji usvajanje ANP-a, Čović je šutio, a Izetbegović tvrdio da ANP  ide u reduciranom obliku. 

Sve dileme iz nesporazuma kojeg je potlisala trojka,  otklonili su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović uputivši jasnu poruku kako nema podrške imenovanju  SNSD-ovog Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara ukoliko prije toga ne bude dogovoreno usvjanje i slanje prvog ANP-a u sjedište NATO-a u Brisel.

Ovakav stav Komšića i Džaferovića danas je dobio i važnu podršku State Departmenta. U intervjuu Glasu Amerike, ispravnost angažmana Komšića i Džaferovića posebno je istaknuo Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju

"Razumijemo da postoje diskusije o tome kako će taj dogovor postati operativan. Posebno razumijemo da su članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović jasno dali do znanja da žele dogovor o podnošenju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u, kao dio sporazuma o formiranju vlasti. Podržavamo njihovo pravo na to", poručio je Palmer, jasno stavivši do znanja liderima kakav je stav Washingtona po ovom pitanju. 

U nastavku razgovora američki zvaničnik uputio je diplomatsku kritiku onima koji EU put stavljaju u prvi plan zanemarujući put u NATO, kazavši kako postoji dogovorena politika na državnoj razini koja podržava i put ka EU i put ka NATO-u.

"Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU", kaže Palmer.

Ovakav stav Amerike iznudio je žurno saopćenje i promjenu raspoloženja u HNS-u, kojim rukovodi HDZ BiH. Za razliku od prethodnih istupa u kojima su isticali važnost formiranja vlasti zbog pristupanja EU i zahvaljivali se Wigemarku, po prvi put iz HNS-a su naveli kako je važno ispuniti uslove prioritet svih prioriteta za BiH, HNS danas prvi put ističe kako je potrebmo ispuniti i "uvjete za nastavak NATO puta". 

Komšić i Džaferović svojim zajedničkim stavovima jasno su potvrdili da stoje na istoj liniji kao i SAD, najveći međunarodni saveznik BiH, te da vrlo dobro znaju koji su prioriteti zemlje u ovom trenutku, i da od njih ne treba odustati ni po koju cijenu.

Odustajanja i kalkulisanja u donošenju ključnih odluka dovela su BiH u ovakvo stanje, te je napokon bilo vrijeme da neko zauzme čvrst stav od kojeg ne odustaje. 

Vanjska strategija BiH, koja podrazumijeva članstvo u NATO-u, nije švedski sto već zakonska obaveza na čijem izvršavanju mora raditi svaki pojedinac koji obavlja bilo kakvu političku funkciju u ovoj zemlji. BiH je već opredijeljena za članstvo u ovom savezu, donijela je zakonski obavezujuće odluke koje se tiču NATO puta, i o njima se ne može raspravljati, one moraju provoditi.


Piše: Haris Ljevo

(Vijesti.ba)