fbpx

U Banjaluci dvije osobe uhapšene zbog međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

U Banjaluci dvije osobe uhapšene zbog međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Foto: Impuls

Na području Banjaluke su uhapšene dvije osobe zbog međunarodnog vrbovanja radi prostitucije, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, po čijem nalogu su izvršena hapšenja.

"Žrtve krivičnih djela su državljanke Brazila, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist", navodi se iz Tužilaštva BiH.

Za sada su, kako se navodi, dvije žrtve zbrinute, a tačan broj žrtava se još utvrđuje.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju, izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH.

Najčešće je, kako stoji u saopštenju, realizovano u iznamljenim stanovima na području Banjaluke.

Osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organizovanoj grupi koja djeluje na području Evropske unije (EU) radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora EU.

Na osnovu međunarodne pravne pomoći uputit će više zahtjeva za dostavu informacija prema različitim državama.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će radi prikupljanja dodatnih informacija, dokaza i saznanja, uz domaće agencije na ovom predmetu, sarađivati i sa EUROPOL-om, EUROJUST-om, te INTERPOL-om.

Pretresi i hapšenja, po nalogu Tužilaštva BiH, provedeni su uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.