fbpx

U Kini 108 novih slučajeva zaraze korona virusom, većina iz inostranstva

KinaKoronaNew

Kina je danas objavila 108 novih slučajeva zaraze korona virusom, najviše u proteklih skoro šest nedelja, uglavnom zbog sve većeg broja dolazaka iz inostranstva.

Od 108 novih slučajeva zaraze, 98 su takozvani uvezeni, odnosno osobe koje su došle iz inostranstva, prenosi AP.

Od novih domaćih slučajeva sedam je zabeleženo u provinciji Heilongđijang koja se graniči sa Rusijom i tri u južnom poslovnom centru Guangdžuu.

Još dva smrtna slučaja prijavljena su u gradu Vuhanu, čime je ukupan broj umrlih od kada se pojavila bolest u decembru porastao na 3.341, a 82.160 je zaraženo.

Većina pacijenata u Kini su se oporavila i konačne restrikcije putovanja u Vuhanu ukinute su prošle nedelje. Međutim, u Kini nastavljaju da se pojavljuju novi slučajevi zaraze, većinom kod putnika koji dolaze iz inostranstva.

U Harbinu, glavnom gradu provincije Heilonđijang, pojačani su napori da se zaustavi širenje virusa i uveden je 28-odnenvi karantin svim osobama koje dolaze iz inostranstva.

Oni koji dolaze u Harbin biće u centrima za karantin 14 dana i zatim u samoizolaciji kod kuće još 14 dana, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Prema agenciji Blumberg u provinciji Heilongđijang je samo ovog meseca bilo više od 100 zaraženih koji su došli iz Rusije.

Pogranični grad Suifenhe, takođe u toj provinciji ali oko 480 kilometara istočno od Harbina već je ušao u izolaciju, navodi BBC.

Socijalno distanciranje, provera temperature i druge mere i dalje su na snazi dok se poslovna aktivnost postepeno nastavlja i ljudi se i dalje vraćaju na posao.

Agencije