fbpx

U Sudanu zakonski zabranjeno genitalno sakaćenje žena

Jessica Lea

 Foto: Jessica Lea/DFID

Novi zakon u Sudanu zabranjuje genitalno sakaćenje žena, praksu koju je pretrpjelo 90% Sudanki. No, mnogi upozoravaju kako samo donošenje zakona neće tako lako eliminirati ovu štetnu tradiciju. 

Najinvazivniji oblik sakaćenja uključuje uklanjanje kompletne vanjske genitalije, što za posljedicu ima zdravstvene i seksualne probleme koji mogu biti i smrtonosni.

Prema novom zakonu, svatko tko u Sudanu izvede postupak genitalne mutilacije suočava se s tri godine zatvorske kazne te novčanom kaznom.

Genitalno je sakaćenje prisutno u barem 27 afričkih zemalja, kao i u dijelovima Azije. Među državama u kojima je ovaj praksa najprisutnija su Etiopija, Kenija, Nigerija i Senegal.

Ovaj će zakon pomoći u zaštiti djevojčica od ove barbarske prakse i omogućiti im da žive dostojanstveno,” izjavila je Salma Ismail, glasnogovornica UNICEF-a u Khartoumu. „Također će pomoći majkama koje ne žele sakatiti svoje djevojčice, no smatrale su kako nemaju izbora, da kažu ‘ne.’ Sada postoje posljedice.

No stručnjaci upozoravaju kako samo donošenje ovog zakona neće lako eliminirati ovu praksu koja je u mnogim zemljama povezana s kulturalnim i religioznim vjerovanjima, koja se smatraju stupom braka, a koju podržavaju i muškarci i žene. Potrebno je i šire društveno prihvaćanje ove zabrane.

Ova je problematika dobro vidljiva u Egiptu, gdje je genitalno sakaćenje zabranjeno 2008. godine, a od 2016. godine se zatvorski kažnjava liječnike i roditelje koji ovu praksu i dalje provode. Naime, prijave su rijetke, a zahvati se i dalje nastavljaju te je 70% Egipćanki u dobi između 15 i 49 godina sakaćeno.

Većina Sudanki je podvrgnuta zahvatu koji WHO naziva obrezivanjem trećeg stupnja pri čemu se uklanjaju klitoris te velike i male stidne usne. Potom se rana šiva i zatvara uz mali otvor koji omogućava mokrenje i otjecanje menstrualne krvi, te se otvara prije sklapanja braka. Ovaj oblik mutilacije kao posljedicu ima ciste, bolan spolni odnos i izostanak mogućnosti orgazma. [K.D.] New York Times…

Voxfeminae