fbpx

UN: Izraelsko-palestinski konflikt riješiti stvaranjem dvije države

IzraelPalestina

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ponovilo je podršku rješenju izraelsko-palestinskog konflikta formiranjem dvije države.

Ovo je prvo oglašavanje UN-a o izraelsko-palestinskom pitanju otkako je američki predsjednik Donald Trump u siječnju predstavio svoj plan za rješenje višedesetljetnog konflikta, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Američka agencija podsjeća da je Trumpov plan naišao na pozitivne reakcije izraelske strane, dok su ga Palestinci trenutačno odlučno odbacili.

Ne pominje se Trumpov plan
U priopćenju Vijeća sigurnosti UN-a, za koje je glasalo svih 15 članica Vijeća, uključujući i SAD, ne spominje se Trumpov plan, a nema govora ni o palestinskim pretenzijama o stvaranju neovisne države, koja bi podrazumijevala cijelu Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem - teritorije koje je Izrael okupirao tijekom Bliskoistočnog rata 1967. godine.

Palestinci zahtijevaju i da se sa spomenutih teritorija skloni više od 700.000 izraelskih doseljenika.

U priopćenju UN-a se ne spominju ni ti zahtjevi, ali se zato daje podrška rješenju konflikta stvaranjem dvije države.

Autonomija s brojnim uslovima
Trumpov plan, koji je "pompozno predstavljen" krajem siječnja u Bijeloj kući, predviđa davanje suvereniteta Izraelu nad velikim dijelom okupirane Zapadne obale, dok nema govora o palestinskom snu o neovisnoj državi.

Umjesto toga, u Trumpovom planu se Palestincima nudi ograničena autonomija, ali pod uvjetom da se podrede mnogobrojnim zahtjevima, među kojima je i demilitarizacija.

Izrael bi, također, nad tim palestinskim autonomnim teritorijem prema Trumpovom plan, imao potpunu sigurnosnu kontrolu.

Agencije