fbpx

UN upozorava na moguću nezapamćenu glad u Jemenu

jemen

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja, Mark Lowcock, pozvat će SAD da odustane od plana da se pokret Husa u Jemenu proglasi stranom terorističkom organizacijom, jer smatra da bi to dodatno gurnulo ovu zemlju u “glad kakva nije viđena skoro 40 godina”.

Lowcock je najavio da američki planovi da izdaju dozvole i olakšice humanitarnim organizacijama neće spriječiti glad u Jemenu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ujedinjeni narodi već su ranije upozorili da bi odluka Sjedinjenih Američkih Država o proglašenju pokreta jemenskih Husa za teroriste mogla imati ozbiljne humanitarne i političke posljedice.

“Strahujemo da će ta odluka negativno uticati na uvoz prehrambenih namirnica i drugih bitnih proizvoda u trenutku kada sve veći broj građana Jemena umire od gladi”, rekao je portparol UN-a Stephane Dujarric.

Planovi SAD-a

SAD planira proglasiti pokret jemenskih Husa stranom terorističkom organizacijom, izjavio je ranije američki potpredsjednik Mike Pompeo.

Proglašenje pokreta terorističkom organizacijom bilo je proteklih sedmica predmet žestoke rasprave u kabinetu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, a odluka je odgođena zbog internih neslaganja oko utvrđivanja iznimki za humanitarnu pomoć, reklo je nekoliko izvora.

“Svrha proglašenja je da Ansar Allah odgovara za svoja teroristička djela, uključujući prekogranične napade kojima se prijeti civilnom stanovništvu, infrastrukturi i komercijalnim isporukama”, naveo je Pompeo u saopćenju, koristeći zvanično ime pokreta.

Pokret je vodio kampanje u kojima je “ubijeno mnogo ljudi, nastavlja destabilizirati regiju i uskraćuje ljudima Jemena mirno rješenje konflikta”, dodao je.

Pobunjenička grupa kontrolira veliki dio Jemena i već je pod američkim sankcijama.

Međutim, proglašenjem terorističke grupe očekuje se da će se vanjski akteri prepasti da vrše mnoge transakcije s vlastima koju čine ovi pobunjenici, uključujući bankarske transakcije i kupovinu hrane i goriva.

Ujedinjene nacije su situaciju u Jemenu već nazvali najvećom svjetskom humanitarnom krizom.

Također, stavljanjem Husa – povezani s Iranom – na  listu terorističkih organizacija novom američkom predsjedniku Joe Bidenu moglo bi otežati uspostavu dijaloga s Teheranom i povratak u sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Izvor : Agencije