fbpx

Uskoro rekonstrukcija pruge Doboj - Zvornik?

Uskoro rekonstrukcija pruge Doboj - Zvornik?

Foto: N1

Za potpunu rekonstrukciju pruge od Doboja do Zvornika i dalje prema Srbiji potrebno oko 500 miliona eura. Važan je ovo projekat i za Tuzlu do koje je putna infrastruktura veoma loša. Za razvoj ove industrijske regije BiH će aplicirati za bespovratna sredstva i finansiranje od EU.

Postoji veliki interes Srbije da se u realizaciju ovog projekta krene zajednički poručio je ministar prometa i komunikacija BiH. Potpuna rekonstrukcija od Doboja do Zvornika uključuje i priključke prema Brčkom i aerodromu u Tuzli, te se na toj dionici očekuje brzina od 120 kilometara na sat.

“Idemo na sljedeći sastanak sa međudržavnom grupom sa Srbijom u potpisivanje sporazuma po kojem ćemo zajedno aplicirati za bespovratna sredstva kod EU”, najavio je u srijedu ministar saobraćaja BiH, Edin Forto.

Na željezničkim prugama u RS voz može saobraćati brzinom od 100 km/h i to samo od Kostajnice do Јošavke. Rekonstrukcija pruge Doboj-Tuzla-Zvornik značila bi povezivanje i sa Srbijom, ali i sa lukom Ploče.

“Dobro je da danas imamo saglasnost svih relevantnih institucija iz ove zemlje da ovaj projekat krene”, dodao je ministar saobraćaja KS, Nedeljko Čubrilović.

Dugovi, neefikasnost, nedostatak stručnog kadra i infrastrukturni problemi u željezničkim preduzećima godinama su se gomilali. Rekonstrukcija postojećih u holding kompanije naredni je korak ka oporavku, kažu u menadžmentu.

N1