fbpx

Vlada Republike Srpske planira potrošiti dodatnih 193 miliona maraka!

ZoraVidovicMF

Rebalansom budžeta Republike Srpske nikakve uštede nisu urađene u planiranom trošenju budžetskog novca. Čak naprotiv, Vlada RS planirala je da potroši dodatnih 193 miliona maraka. Da bi pokrili novi budžet od 3,6 milijardi maraka, Republika Srpska u 2020. godini morala bi se zadužiti za više od 746 miliona maraka.

Piše: Azra Omerović

Kakve su uštede napravljenje rebalansom budžeta Republike Srpske najbolje pokazuje izjava ministrice finansija RS Zore Vidović o rezanju troškova. Nevjerovatna je činjenica da se ministrica hvali kako je od 3,4 milijarde maraka, koliko je iznosio budžet RS za 2020. godinu, uspjela srezati troškove tako da je uštedjela oko 41 milijun maraka.

Iako je najavila da će Vlada „rezati trošenja javne uprave, nepotrebne izdatke,“ čak i odgađanje nekih investicija, ministrica finasija uspjela je srezati troškove za nevjerovatnih oko jedan posto! Ako ministrici finansija ovakva izjava može proći bez apsolutno ikakve reakcije javnosti zašto bi Vlada Republike Srpske na kraju i štedjela? Umjesto ušteda rebalansom budžeta, Vlada Republike Srpske je za 193 miliona maraka povećala rashode! Tako će novim budžetom Vlada imati nevjerovatnih 3,6 milijardi maraka za trošenje. Kako novca u budžetu nema za sve planirane troškove, ministarica finansija našla je rješenje. Traži nova zaduženja.

U medijskim izjavama ministrica Vidović tvrdi da će od Narodne skupštine Republike Srpske tražiti odobrenje da se Republika Srpska zaduži do 678 miliona maraka. I dok u javnosti iznosi ovaj podatak, i isti prijedlog šalje Narodnoj skupštini, ministrica Vidović u prijedlogu rebalansa budžeta navodi puno veće zaduženje. Umjesto traženih 678 miliona maraka u rebalansu budžeta navedeno je da će ukupno zaduženje Republike Srpske u 2020.godini biti veće od 746 miliona maraka!

Emisijom hartija od vrijednosti Republika Srpska zadužit će se za 317 miliona maraka. Umjesto planiranog zaduženja od devet miliona maraka ,putem zajmova rebalansom budžeta, ovaj iznos je povećan na 429 miliona maraka.

"Iako je nova odluka o zaduženju mnogo veća, ne probijamo granicu zaduženja. Mnoge zemlje su u ovoj situaciji bile prinuđene da mijenjaju svoje zakone o zaduženju jer su morale da probiju limite koji su bili na snazi", pravdala je ministrica odluku o zaduženju.

Ministrica Vidović zaduženje od 746 miliona maraka pravda padom planiranih prihoda od 238,7 miliona maraka u 2020. godini.

"Zbog trenutne situacije izazvane epidemijom virusa korona prinuđeni smo da rebalans budžeta ove godine radimo mnogo ranije nego inače. Cijeli budžet se mora prepakovati. Planirani prihodi za 2020. godinu biće manji za 238,7 miliona KM. Morali smo djelovati i na troškove i napravili smo uštede od 41,2 miliona KM", nastavila je ministrica Vidović pravdanje novih zaduženja.

Nova zaduženja Republike Srpske ne treba da iznenađuju. Budžet od 3,4 milijarde svakako ne bi mogao biti dovoljan za finasiranje svih troškova koje pravi Vlade Republike Srpske. Samo za otplate dugova u 2020. godini potrebno je 384 miliona maraka. Žurnal je ranije pisao da je, prema izvještaju Ministarstva finansija, Vlada Republike Srpske za prva tri mjeseca ove godine već potrošila oko milijardu maraka. Od potrošenih 993 miliona maraka za Fond solidarnosti izdvojeno je 50 miliona.

O prijedlogu rebalansa budžeta Republike Srpske za 2020. godinu Narodna Skupština RS odlučivat će 20. maja.

Žurnal