fbpx

Vlada RS će ekonomski pomoći hotelijerima i međunarodnim prevoznicima

Višković Vlada RS

Kako bi umanjila negativne posljedice pandemije na ekonomiju, Republika Srpska već je sprovela niz mjera koje je pozdravila poslovna zajednica, istakao je predsjednik Vlade Radovan Višković.

Za sutra je najavio i sastanak sa hotelijerima i prevoznicima u međunarodnom transportu putnika, na kojem će biti razgovarano o mjerama kojima bi bili ublaženi njihovi gubici.

Djelatnosti koje zbog pandemije, a odlukom Republičkog štaba, do danas ne rade i danas mogu da računaju na isplatu minimalne plate, poreza i doprinosa za radnike za jun i jul, istakao je predsjednik Vlade Radovan Višković. Kaže, ekonomski će biti pomognuti i hotelijeri i prevoznici u međunarodnom transportu putnika čiji su prihodi manji za više od 30 odsto, pod uslovom da nisu otpustili više od 15 odsto radnika.

- Da bi građani razumjeli o čemu se radi: Na jednog radnika u tekstilnoj industriji, na minimalnu platu od 520 maraka, poslodavac plati 150 maraka poreza i doprinosa, a u drugim branšama za radnika koji ima minimalnu platu 520 maraka, poslodavac plati 250 maraka poreza - kaže premijer.

Biće to mjera za jul, avgust i septembar, ali, kako je predsjednik Vlade najavio, ostaće mogućnost njenog produženja. Govoreći o ekonomskim pokazateljima, istakao je da su brojevi u Srpskoj trenutno zadovoljavajući. Јedan od ohrabrujućih podataka mu je broj zaposlenih u odnosu na broj otpuštenih. Od 15. marta do danas u Srpskoj je zaposleno 9.199 radnika, dok je broj otpuštenih 10.429.

- Ekonomski višak 772, tehnološki višak 3.292, prestanak rada na određeno vrijeme 4.458, izjava radnika i poslodavca o prekidu radnog odnosa 489, sporazumni prekid radnog odnosa 1316, ostali razlozi 102 - navodi Višković podatke.

Velike nade u Garantni fond polažu i privreda, ali i predsjednik Vlade. Preko ovog fonda je privrednicima, putem kredita sa 10-15% povoljnijom kamatnom stopom, na raspolaganju 238 miliona maraka. Govoreći o stanju u budžetu Srpske, Radovan Višković kaže da se sve obaveze izvršavaju na vrijeme, dok je budžet likvidan i sa povećanim prihodima od raspodjele sredstava prikupljenih naplatom PDV-a.

Ključnim premijer smatra održavanje potrošnje i nastavak realizacije velikih infrastrukturnih projekata poput izgradnje auto-puta do granice sa Srbijom, pa za iduću sedmicu najavljuje međunarodni tender za izgradnju auto-puta od Vukosavlja do Rače.

- Pokušaćemo da obezbijedimo investitora koji bi objedinjeno krenuo u izgradnju te dionice, da dođemo u poziciju da ostvarimo strateški cilj da Banjaluka i Beograd budu povezani auto-putem koji bi se kretao kroz teritoriju Republike Srpske - dodaje Višković.

Eksproprijacija za dionicu auto-puta od granice na Rači do Bijeljine biće završena najdalje za mjesec i po najavljuje Višković i podsjeća da je Srbija upravo za izgradnju te dionice najavila pomoć od 100 miliona evra.

Osvrćući se na zdravstveni sistem Srpske, Višković je naglasio da je pripremljen i da ima dovoljno kapaciteta i opreme da se suoči sa virusom korona i u jesen, ali da treba razumjeti da su radnici u tom sektoru dosta iscrpljeni i da im građani odgovornim ponašanjem i pridržavajući se mjera u tom smjeru mogu pomoći.

Višković, koji je prebolio virus korona i koji je uvjeren da je tu bolest dobio rukovanjem, zamolio je građane da se pridržavaju preporučenih mjera nadležnih da ne bi došli u situaciju u kojoj se on našao.

Kada je riječ o pripravničkom stažu za studente generacije u Srpskoj, Višković je istakao da Srpska vodi računa o mladima i njihovim rezultatima.

- Time promovišemo i naša dva javna univerziteta. Od 1. septembra 34 najbolja studenta generacije na svojim fakultetima dobiće priliku da odrade pripravnički staž i dobiju posao u institucijama Srpske - rekao je Višković.

(Vijesti.ba / RTRS)