fbpx

Vlast se poklonila "njemačkom turisti": Ko su izdajnici, a ko patriote?

Vlast se poklonila  "njemačkom turisti": Ko su izdajnici, a ko patriote?

Foto: Fena 

Odluka svih političkih partija u Republici Srpskoj da na predstojeće lokalne izbore izađu po tzv. Šmitovom izbornom zakonu, umjesto po Izbornom zakonu Srpske, ponovo je otvorila pitanje ko su izdajnici, a ko patriote.

I ako je Narodna skupština Republike Srpske sredinom prošlog mjeseca odlučila da se na predstojeće izbore izađe po Izbornom zakonu Srpske, Centralna izborna komisija (CIK) BiH je 8. maja lokalne izbore raspisala po Izbornom zakonu BiH, kojeg je “doradio” Kristijan Šmit.

Nedavni poziv na konsultacije svih političkih partija iz Srpske oko toga da li će se na izbore izaći po “Šmitovom” ili “Dodikovom” zakonu, političke stranke iz opozicije su bojkotovale. To je, očekivano, izazvalo novu lavinu optužbi od strane vladajućih na račun opozicionara, koji, navodno, rade za račun stranaca i “njemačkog turiste”.

– Opozicija se ponaša kukavički. Republika Srpska će odbraniti svoj ustavni položaj i imamo pravo da biramo i da budemo birani. Znali smo da opozicija neće doći na sastanak jer nisu homogenizovani oko zajedničkog programa, već oko programa nametnutog od strane stranih ambasada – izjavio je lider SNSD i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Opozicija je, dodao je on, prihvatila podaništvo Kristijanu Šmitu koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, kao i političkom Sarajevu.

Predsjednik Narodne skupštine i lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, takođe tvrdi da bojkot sastanka s vladajućim predstavlja dokaz da “kolege iz opozicije od početka rade s Kristijanom Šmitom”. Štaviše, Stevandić je ustvrdio kako opozicija “želi da koristi resurse CIK BiH kako bi mijenjali volju naroda”.

– Čak su nam uputili uvredljive konotacije – konstatovao je Stevandić.

S druge strane, iz opozicije stižu odgovori da su priče o stranim plaćenicima i izdajnicima, koje vladajući povlače svaki put kada sami “kapituliraju” pod stranim pritiscima, potpuno izlizane i deplasirane.

Predsjednica Narodnog frona Jelena Trivić poručuje kako je očekivala da “opravdanje za njihovo (vladajućih partija) učešće na izborima po pravilima CIK bude inovativnije od dosadašnjih laži kojima su skloni”.
Iz SDS, takođe, stižu osude “kontinuiranih pokušaja vladajuće koalicije da svoju neodgovornost i kukavičluk prebacuju na opoziciju”.

– SNSD i njihovi koalicioni partneri pokušavaju da traže alibi u nekakvom dogovoru sa opozicijom, dok istovremeno varaju narod i narodne poslanike ignorisanjem donesenih zaključaka, odluka i zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a sve zbog straha za vlastitu poziciju. Sve to predstavlja vrhunac kukavičluka – poručuju iz SDS.

Lider PDP Branislav Borenović pozvao je vlast da, “ako ima petlje”, spriječi održavanje izbora.
– Mehanizme imaju. Najavljivali su ostavke gradskih i opštinskih izbornih komisija, a tih ostavki nema tamo gdje SNSD ima skupštinsku većinu. Šta se desilo s tim? Šta je s novcem za izbore koje je SNSD-ov ministar Amidžić uplatio po Šmitovim instrukcijama? Oni uplaćuju sredstva za održavanje izbora, a mi im krivi što su izbori raspisani?! Кakvim jadnim prevarama se služe – naveo je Borenović.
Ko je u pravu – vlast ili opozicija i da li je priča o “izdajnicima” i “patriotama” postala izlizana u situaciji kada su sve političke stranke pristale da na izbore izađu po Šmitovom zakonu, pistali smo analitičare i dobre poznavaoce ovdašnjih političkih prilika.

Komunikolog Mladen Bubonjić za Srpskainfo kaže da je nezahvalno komentarisati nešto što se kasnije može ispostaviti kao netačno, ali uzimajući u obzir dosadašnji narativ jednih i drugih, kao i njihova postupanja, jasno se može vidjeti da vladajući i u ovom slučaju idu po svojoj uobičajenoj matrici da sve probleme u Srpskoj prebacuju na opoziciju.

– Šta god da se dešava, bilo da je to ekonomska kriza, sankcije, nemogućnost izvlačenja političkih benefita, za sve je kriva opozicija. To je njihov već oprobani recept godinama, ako ne i decenijama – kaže Bubonjić.
Ono što je, prema njegovim riječima, neuobičajeno jeste to da se opozicija na slučaju Izbornog zakona nije “upecala na prvu”, odnosno da su malo, kako kaže, promislili u odnosu na prethodne poteze vladajućih kad je u pitanju traženje alibija i prebacivanje odgovornosti.

– Ovog puta su jasno rekli da vlastima ne žele poslužiti kao alibi. Neki predstavnici vladajuće koalicije još ranije su poručili da su spremi gutati žabe, ali u tom procesu gutanja žaba, manje ili više vješto, pokušaće da za to krivicu svale na opoziciju. Vlast sada traži način da što manje ružno izgleda u očima naroda i javnosti, da fokus krivice preusmjere na druge i da se ne pominje da će na izbore izaći po Šmitovom zakonu – ističe Bubonjić.

Međutim, politički analitičar Velizar Antić nema nikakvu dilemu. On tvrdi da je aktuelna vlast u Republici Srpskoj doživjela potpuni poraz, kada je riječ o Izbornom zakonu.

– Prije svega, grešku su napravili što nisu ništa radili prethodnih godina na izmjenama postojećeg izbornog zakona. Njima je stari izborni zakon odgovarao jer su koristili sve njegove manjkavosti i mogućnosti za manipulaciju koje su postojale. Zato im se nije žurilo sa izmjenama tog zakona – ocjenjuje Antić za Srpskainfo.

Kada je, kako podsjeća, Kristijan Šmit nametnuo promjene, oni su, dodaje, izašli sa stavom da će Srpska usvojiti svoj Izborni zakon.

– Nekoliko mjeseci su ubjeđivali svoje birače da je tako nešto moguće, mada smo svi znali da će taj proces ići jako teško. U ovom trenutku i oni izlaze na izbore po Šmitovim pravilima igre i time ga, de fakto, priznaju za visokog predstavnika. Izlazna strategija da bi se opravdali pred svojim biračima im je da optuže opoziciju da je izdajnička. Međutim, svima je jasno da krivice opozicije u vezi s Izbornim zakonom nema uopšte, jer oni nisu ni imali realnu moć da učestvuju u procesu promjene izbornog zakona. Svu krivicu za sadašnje stanje i činjenicu da ćemo na izbore u oktobru izaći po Šmitovim pravilima igre isključivo snosi vlast iz Srpske sa koalicionim partnerima iz Federacije BiH – zaključuje Antić.

Srpska info