fbpx

“Vlasti RS su ograničavale slobodu okupljanja ali i izvještavanje o protestima”

1 511

“Vlasti su ograničavale kako slobodu okupljanja tako i izvještavanje o protestima”, navodi se u izvještaju Reportera bez granica. Upućen je poziv parlamentu Republike Srpske da odbaci predložene amandmane na zakon o javnom redu i miru koji bi kaznio novinare koji “ometaju” policijske operacije.

U izvještaju Reportera bez granica za 2019. godinu, a koji se bavi pitanjem medijskih sloboda širom svijeta, Bosna i Hercegovina je zauzela 63. mjesto od ukupno 180 država.

Polarizovana politička klima, obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, stvorila je neprijateljsko okruženje za slobodu medija, navodi se u izvještaju Reportera bez granica.

Uredničke politike koje odražavaju etničke podjele i govor mržnje su sve očitije.

Novinari su napadnuti zbog svog etničkog porijekla, kao i zbog onoga što pišu. Tužbe za klevetu političara često služe zastrašivanju novinara i odvraćaju ih od obavljanja posla. Koncentracija vlasništva nad medijima je izvor zabrinutosti, posebno zato što vlasništvo nije transparentno.

Uslovi za zapošljavanje novinara su neizvjesni: zaposleni su na kratke ugovore i malo su plaćeni.

Izvještavanje je nedavno opstruisano u Banjaluci u vezi s protestima zbog neobjašnjive smrti mladića Davida Dragičevića, koji traju već mjesecima, rečeno je u izvještaju.

“Vlasti su ograničavale kako slobodu okupljanja tako i izvještavanje o protestima” navodi se u izvještaju Reportera bez granica.

Reporteri bez granica su pozvali parlament Republike Srpske da odbaci predložene amandmane na zakon o javnom redu i miru koji bi kaznio novinare koji “ometaju” policijske operacije.

Izmjene i dopune pomenutog zakona su loše formulirane i ugrozile bi rad novinara, ograničavajući slobodu informisanja, navode Reporteri bez granica.

Prema predloženim amandmanima novinari bi mogli biti kažnjeni do 750 evra i osuđeni na zatvorsku kaznu za do 60 dana ako su bez prethodnog dopuštenja fotografisali ili snimali policajce ili druge javne službenike koji obavljaju službene dužnosti.

Iako se u obrazloženju kaže da je njihov cilj da se što jednostavnije utvrde preciznije kazne za kršenje zakona o javnom redu, Reporteri bez granica su zabrinuti zbog nejasnoća prijedloga i neuspjeha vlade da pruži bilo kakvo objašnjenje o tome što znači „narušavanje i opstruisanje rada službenika.”

U praksi, predloženi amandmani bi policiji i drugim službenicima dali nerazmjerna diskreciona ovlaštenja za kažnjavanje novinara. Protivljenje amandmanima je sve veće zato što su mnogi novinari bili hapšeni ili uznemiravani, dok su pokrivali protest „Pravda za Davida“ zbog pogrešne istrage o smrti mladića, navodi se u saopštenju Reportera bez granica.

“Pozivamo Narodnu skupštinu Republike Srpske da odbaci ove amandmane, koji krše međunarodne standarde i predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi izvještavanja”, izjavila je Pauline Adès-Mével, šefica Ureda Europske unije i Balkana za članstvo u Reporterima bez granica. “Uloga novinara u cijelom svijetu je da izvještavaju o javnom interesu bez potrebe za prethodnom suglasnošću policije ili bilo kojeg drugog javnog tijela.” navela je ona.

Kada su u pitanju države u okruženju, dodajmo da Hrvatska zauzima 64. mjesto, Srbija 90. mjesto, a Crna Gora čak 104. mjesto u ukupnom poretku. Slovenija se nalazi na 34. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 95. mjestu.

(Buka)