fbpx

VSTV na ispitu: Disciplinska komisija raspravlja o sudbini Ranka Debevca

Ranko Debevec bbg

Mustafa Šabić, sudija Vrhovnog suda Federacije, Jadranka Stanišić, sutkinja Vrhovnog suda RS i advokatica Duška Blagojević danas su zakazali sjednicu Drugostepene disciplinske komisije za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u predmetu protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, saznaje portal "Avaza".

-U vezi Vašeg upita, želimo Vas informisati da, nakon što je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donio odluku po zahtjevu za izuzeće jednog člana komisije u disciplinskom postupku protiv predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, stekli su se uslovi za nastavak rada Drugostepene disciplinske komisije i ista je počela sa radom - rečeno je iz VSTV-a u odgovoru na naš upit.

Saznajemo da je Debevec tražio izuzeće Blagojević, ali je odbijen.

Oni su imenovani prije tri sedmice putem sistema za automatsko upravljanje disciplinskim predmetima (DKCMS) i odlučivat će o žalbi UDT-a da se teško kompromitirani predsjednik Suda Debevec, iako je bio akter brojnih afera, neprimjerenih susreta, prijetnji tužiocima, novinarima, odlukom Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a samo javno opomene u disciplinskom postupku koji se vodio protiv njega za više disciplinskih prekršaja.

Jedan od njih je i neprimjereni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i to lani, na dan kada je protiv Osmice Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu u aferi „Sigurnosne provjere".

Sjednica dolazi u trenutku kada je objavljen šokantan snimak na kojem Mehmedagić od Gordane Tadić, glavne državne tužiteljice, traži da utječe na tužioca u predmetu "Diploma"

Na snimku se u više navrata spominje i Debevec.

Kriminalci samo traže da dođu do Suda - kaže Osmica na snimku.

Avaz