fbpx

Zdravlje i klimatske promjene u fokusu drugog dana Global Baku foruma

Zdravlje i klimatske promjene u fokusu drugog dana Global Baku foruma

Foto: BHRT

Drugi je dan Global Baku foruma. Učesnici u panel diskusijama pokušavaju otvoriti globalna pitanja s fokusom na poticanje kolektivnog djelovanja i inovacija, kao odgovor na složene izazove sa kojima se suočava cijeli svijet.

U fokusu četiri panela koja će biti održana danas su zdravlje i klimatske promjene. Paneli koji govore o zdravlju, izazivaju najviše interesovanja.
Kada je riječ o očuvanju životne sredine, odnosno o klimatskim promjenama, ne može se reći da smo u pravoj mjeri svjesni važnosti očuvanja životne sredine za naš opstanak. Tokom panela se često moglo čuti kako nismo svjesni izazova koji su pred nama, a sa kojima možda nismo spremni da se izborimo na adekvatan način.

"Dobre teme su izabrane baš u ovom vremenu kada je svijet zaokupljen klimatskim promjenama, političkim i ratnim temama. Mislim da je Forum ovaj put jako dobro koncentriran na pitanja koja svijet zanima", rekao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske.

Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije, ukazao je na brojne opasnosti s kojima se svijet suočava.

"To što neke kompanije podižu nivo svijesti i rade na tome ne znači da svijet razumije koliko smo mi blizu razaranja čitavog ambijenta u kojem živimo i koliko nam je potrebno više akcije nego što je bilo ikada. Ovo što imamo sada je značajno, ali to je toliko nedovoljno imajući u vidu opasnosti s kojima se suočavamo", rekao je Tadić.

Forum služi kao kritička platforma za dijalog, za razmjenu iskustava i kako bi se zajedno uhvatili ukoštac da se izborimo sa, kako su istakli učesnici, nekim novim izazovima na koje nismo spremni.

Forum u Bakuu trajat će do 16. marta, a sadržavat će globalne rasprave o rezultatima COP 28 i pripremama za COP29.

Učesnici će raspravljati i o izazovima koji prijete svjetskom poretku, uključujući sigurnosna pitanja, izglede za osiguranje mira i izgradnju stabilnosti u svijetu. Osim toga, Forum će se baviti sukobima koji potresaju svijet i velikim prijetnjama, uključujući izazove povezane s klimom, hranom, nuklearnom sigurnošću.

Istovremeno, Forum će se fokusirati na uloge vojnih i gospodarskih saveza u globalnom upravljanju, regionalne perspektive, odnose s Evropskom unijom i njezinim susjedima, politiku za mlade, načine povećanja otpornosti na globalne izazove, nejednakost, nedostatak prirodnih resursa, migracije, umjetna inteligencija, dronovi.

Ove godine na Forumu je skoro 400 učesnika iz cijelog svijeta.

BHRT