fbpx

Zelenski zatražio pristup Ukrajine u EU i NATO

Zelenski zatražio pristup Ukrajine u EU i NATO

Foto: AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od međunarodne zajednice je ponovno zatražio da se požuri i dostavi još zračne odbrane, da započnu službeni pregovori Ukrajine o pridruživanju Evropskoj uniji i da se zemlja pozove u NATO savez.

Ukrajinske snage suočavaju se s pogoršavanjem pozicija na istoku zemlje i čekaju američku dostavu oružja nakon što je 23. aporila u Kongresu odobren paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara nakon mjeseci odgađanja. Zelenski je navodno molio za dodatne sustave zračne odbrane, posebice sustave Patriot.

Zelenski je rekao da je upravo razgovarao s predsjednikom Zastupničkog doma za manjine Hakeemom Jeffriesom i zahvalio je Kongresu na izglasavanju paketa pomoći, no dodao je da Ukrajina radi s partnerima za postizanje brze dostave koja bi omogućila Ukrajini da zadrži svoje pozicije i omete ruske ratne planove.

"Još uvijek čekamo zalihe koje su obećane Ukrajini", rekao je u svome noćnom videoobraćanju. "Očekujemo one količine i opseg koji može promijeniti situaciju na bojištu u korist ukrajinskih interesa", dodao je ukrajinski predsjednik.

"U svome razgovoru s gospodinom Jeffriesom podvukao sam da trebamo sustave Patriot što je prije moguće", kaže Zelenski.

Po pitanju Evropske unije Zelenski je rekao da je Ukrajina ispunila sve uvjete za pristupne pregovore i da "sada EU mora ispuniti svoje obveze."

Što se tiče NATO saveza, Zelenski je rekao da svaka zemlja koja njeguje zajedničke vrijednosti i koja ih je spremna braniti "zaslužuje pozivnicu u savez".

Izrazio je optimizam o izgledima za mir, pozivajući se na nadolazeći mirovni samit u Švicarskoj 15.-16. juna. Rusija nije pozvana na okupljanje i odbacila je sastanak kao beznačajan bez sudjelovanja Moskve.

Vijesti.ba