fbpx

Festival nauke 23. i 24. maja na dvije lokacije u Banjaluci

Festival nauke 23. i 24. maja na dvije lokacije u Banjaluci

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske 12. godinu za redom organizuje Festival nauke 23. i 24. maja, koji privlači pažnju mališana iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola, ali i studenata iz cijele Srpske.

Posjetioce tokom dva dana festivala, kako je najavljeno, očekuje više od 100 različitih eksponata, eksperimenata, radionice, projekcije u planetarijumu, posjete akvarijumu i terarijumu.

Dvanaesti Festival nauke održava se na dvije lokacije: Univerzitetski grad (Kampus) i Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci.

U Kampusu će posjetioci moći da vide veliku izložbu eksperimenata u Sportskoj dvorani Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, ali i da budu dio radionica koje organizuju Fakultet političkih nauka, Akademija umjetnosti, Filozofski fakultet, Filološki fakultet te Institut za genetičke resurse. 

"Savremeno novinarstvo i alati umjetne inteligencije", "Diplomata na jedan dan", "Lijepo pisanje", "Kaligrafija", "Škola arheologije", "Šta sad mozak ima s tim?", "Mali baštovan", te "Slikarske radionice", samo su neke od radionica koje će biti dio ovogodišnjeg Festivala nauke.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci (Mladena Stojanovića 2) posjetioci će imati priliku da posjete planetarijum, akvarijum i terarijum. 

Hemijski sat, biljke u epruveti, levitirajući grafit, apoteka iz prirode, život u kapi vode, mozgalice sa končićima, kako biljka usvaja vodu, kreću li se biljke, 3D štampač, robotika, muzej živih fosila, čudesni život konjske dlake, vladaju li paraziti svijetom, dosanjani san jednog jezera, moj grad iz perspektive jedne laste, duh iz boce, hemijski kokteli, Teslin transformator, fontana u čaši, iluzije, bananin DNK, kako se pravi sir, čarolija boja... samo je dio sadržaja koji očekuje posjetioce ovogodišnjeg Festivala nauke.

20240514111633185104

20240514111638438240

Tokom dvodneve smotre naučno-popularnih sadržaja vrata Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta biće otvorena od devet do 18 časova, a Prirodno-matematičkog fakulteta od devet do 16.30.

"Predstavljanje nauke na što zanimljiviji način i njena popularizacija posebno među predškolarcima, osnovcima i srednjoškolcima, ali i ostalim posjetiocima, cilj je i ovogodišnjeg Festivala nauke", navode organizatori.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke učestvuje 21 fakultet i nekoliko srednjih škola, kao i Institut za genetičke resurse i Uprava za policijsku obuku. Ulaz na sve sadržaje Festivala nauke je besplatan.

Učešće u radionicama, kao i posjete planetarijumu i terarijumu, planirano je po grupama, odnosno razredima, a termini se mogu rezervisati putem broja telefona: 051/360-243.