fbpx

Hoće li EU ugušiti društvene mreže?

Hoće li EU ugušiti društvene mreže?

Foto: Google

Evropske institucije proteklih su se godinu dana bavile pitanjem ovisnosti o društvenim mrežama, pri čemu su regulatori EU-a prošloga mjeseca otvorili istragu protiv Mete, dok je Evropski parlament prošle godine predložio mjere u vezi dizajna platformi koji stvara ovisnost.

Sredinom maja regulatori Evropske unije objavili su kako će ispitati potencijalno izazivanje ovisnosti kod djece na društvenim mrežama Mete – Instagramu i Facebooku, piše SEEbiz.

Evropska komisija je izvijestila kako Metine platforme možda „iskorištavaju slabosti i neiskustvo maloljetnika", pri čemu može doći do stvaranja ovisnosti i štete mentalnom zdravlju.

Istraga se provodi u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama koji predviđa posebna pravila za kompanije s više od 45 miliona aktivnih korisnika u EU-u, odnosno za „vrlo velike internetske platforme“.

Za “vrlo velike internetske platforme” predviđena je kazna do 6 posto globalnih prihoda u slučaju nepoštovanja odredbi Zakona o digitalnim uslugama.

Meta je odbacila optužbe, istaknuvši da kompanija već “deset godina razvija više od 50 alata i politika” za zaštitu maloljetnih korisnika.

Druge evropske institucije bavile su se i ranije spomenutim pitanjem.

Tako je Evropski parlament u decembru prošle godine usvojio izvještaj o dizajnu internetskih usluga koji stvara ovisnost i zaštiti potrošača na jedinstvenom tržištu EU-a.

„Internetske usluge koje stvaraju ovisnost mogu štetno uticati na ljude te dovesti do povećanog pritiska, stresa, lošeg spavanja, preopterećenosti informacijama, nedostatka koncentracije i stalnog odvraćanja pažnje", navodi se u obrazloženju tog izvještaja.

"Mlade osobe i djeca, a posebno djevojčice, podložniji su simptomima uslijed problematične upotrebe interneta, kao što su depresija i tjeskoba, ali i negativnom učinku na učenje, pamćenje i raspon pažnje“, dodaje se.

Kao što su u Evropskoj uniji regulisani duhan, igre na sreću i alkohol jer mogu prouzročiti ovisnost, tako je potrebno regulisati i dizajn internetskih usluga, istaknuli su evroparlamentarci.

Tim su izvještajem evroparlamentarci pozvali na ukidanje tehnika koje stvaraju ovisnost poput automatske reprodukcije sadržaja i beskonačnog pregledavanja sadržaja.

Evropski parlament tada je zatražio od Komisije da zakonski reguliše pitanje dizajna platformi koji izaziva ovisnost.

Između ostalog, zatražili su od Komisije da „predloži digitalno 'pravo na neometanje' kako bi se osnažili potrošači tako da se sve funkcije traženja pažnje namjerno isključe i da se korisnicima dopusti da odluče aktivirati te funkcije jednostavnim i lako dostupnim sredstvima, po mogućnosti uz priloženo obvezno upozorenje o mogućim opasnostima aktiviranja tih funkcija sudjelovanja, nudeći potrošačima stvarni izbor i autonomiju, a da ih se pritom ne opterećuje prekomjernim informacijama“.