fbpx

Kamen koji otkriva znanje o šamanskim ritualima Perua

Kamen koji otkriva znanje o šamanskim ritualima Perua

Foto: A. Rozwadowski/Cambridge Archaeological Journal/2024 (CC BY 4.0)

Zamislite šetnju kroz peruansku pustinju i nailazak na stijene koje kriju tajne stare 2000 godina. U južnom Peruu, među vulkanskim kamenjem, leže gravure koje bi mogle ispričati priče o drevnim šamanskim ritualima, prožetima plesom, muzikom, i možda čak i drevnim halucinogenima. Ove plesne figure, okružene zagonetnim geometrijskim oblicima, pružaju nam zagonetku koja je intrigirala naučnike širom svijeta.

Muzika koja vodi u druge svjetove
 
Ali što ako ti čudnovati oblici zapravo predstavljaju nešto puno više od pukih slika? Novija istraživanja sugerišu da bi ovi apstraktni oblici mogli biti vizualni prikazi muzike – ne bilo kakve muzike, već one koja je učesnike rituala prenosila kroz dimenzije tokom njihovih psihodeličnih iskustava. Zamislite melodije koje imaju moć prenijeti vas u paralelne svjetove, svirane tijekom obreda koji koriste halucinogene biljke.

Predkolumbijski dizajni mogu se naći u Toro Muerto, koji sadrži jednu od najbogatijih zbirki umjetnosti ugravirena u stijene u Južnoj Americi. Pustinjska klisura je posuta s hiljadama stijena, od kojih 2600 sadrži drevne gravure.

Opisujući crteže u novoj studiji, istraživači objašnjavaju da umjetnička djela sadrže “gotovo nevjerojatno ponavljanje slika plesnih ljudskih figura (poznatih kao danzantes), jedinstvenih u regiji, i izvanredno nakupljanje geometrijskih uzoraka, najčešće u obliku vertikalnih cik-cak, pravih i valovitih linija različitih širina, ponekad s pratećim tačkama ili krugovima.” Prethodni pokušaji interpretacije ovih cik-cakova sugerisali su da bi mogli predstavljati zmije, munje ili vodu, iako autori studije vjeruju da bi mogli imati alternativno značenje.

druga1
Foto: Poljsko-peruanski istraživački tim, sastavio J.Z. Wołoszyn/Cambridge Archaeological Journal/2024 (CC BY 4.0)

Da bi izgradili svoju hipotezu, istraživači ističu upečatljive sličnosti između crteža u Toro Muerto i tradicionalne umjetnosti kulture Tukano u amazonskoj Kolumbiji. U slučaju potonjeg, geometrijski dizajni povezani su s vizijama izazvanim halucinogenim napitkom ayahuasca, koji je hiljadama godina ritualno konzumirala autohtona amazonska zajednica.

Poveznica s tradicijom i mitologijom

Još zanimljivije, ove slike i oblici nisu samo umjetnička djela; one su možda služile kao sredstvo za povezivanje s duhovnim svijetom, pomoću icarosa, šamanskih pjesama koje su bile ključne u komunikaciji s bogovima i putovanju kroz duhovni svijet. Učinak ayahuasce, zajedno s ovim pjesmama, mogao bi učesnike obreda odvesti u ‘paralelni svijet’, omogućujući im da se ponovno povežu sa svojom predajom i mitologijom.

Naučnici su priznali da je njihova teorija još uvijek na razini hipoteze, ali ova interpretacija dodaje novu dimenziju našem razumijevanju preispanijske umjetnosti. Prikazi plesa i pjesme na ovim drevnim stijenama ne samo da nam daju uvid u kulturu koja je dugo bila misterija, već nam također pokazuju koliko su muzika i rituali bili isprepleteni u tkivo drevnih civilizacija.
 
Kroz ovu studiju, objavljenu u Cambridge Archaeological Journal, dobivamo ne samo uvid u umjetnost i vjerovanja drevnog Perua, već i podsjetnik na univerzalnu moć muzike kao sredstva za transformaciju, komunikaciju, i putovanje kroz vremenske i prostorne dimenzije.

Izvor: geek.hr