fbpx

UN usvojio prvu globalnu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji

UN usvojio prvu globalnu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji

Ilustracija

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je prvu globalnu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji kako bi potaknula zaštitu ličnih podataka, nadzor AI-ja i zaštitu ljudskih prava, rekli su američki dužnosnici.

O neobavezujućoj rezoluciji, koju su predložile Sjedinjene Američke Države, a podržale 122 druge zemlje, tri se mjeseca pregovaralo, a predviđa i jačanje privatnosti, rekli su dužnosnici na brifingu za novinare uoči usvajanja rezolucije.

"Plovimo u nemirnim vodama s tehnologijom koja se brzo mijenja, što znači da je važnije nego ikad upravljati u svjetlu naših vrijednosti”, rekao je jedan od visokih dužnosnika američke administracije, opisujući rezoluciju kao “prvi ikada dokument istinski globalnog konsenzusa o umjetnoj inteligenciji", prenosi Reuters

Rezolucija je posljednja u nizu inicijativa koje poduzimaju vlade širom svijeta kako bi oblikovale razvoj umjetne inteligencije zbog straha da bi se mogla upotrijebiti za ometanje demokratskih procesa, prijevare ili dovesti do dramatičnog gubitka radnih mjesta.

Zaštita ljudskih prava

"Neodgovarajući ili zlonamjerni dizajn, razvoj, implementacija i korištenje sistema umjetne inteligencije predstavljaju rizike koji bi mogli potkopati zaštitu, promicanje i uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda", navodi se u rezoluciji.

Na pitanje jesu li se pregovarači suočili s otporom Rusije ili Kine, koje su također glasale za rezoluciju, dužnosnici su priznali da je bilo “puno žustrih razgovora”.

"Međutim, aktivno smo sarađivali sa Kinom, Rusijom, Kubom i drugim zemljama koje često se ne slažu s nama", kazali su.

"Vjerujemo da rezolucija uspostavlja odgovarajuću ravnotežu između promicanja razvoja i nastavka zaštite ljudskih prava", rekao je anonimno jedan od dužnosnika.

Agencije